Debatt

E-helsedirektøren gir hele verden tilgang til norske pasientjournaler

Direktør Christine Bergland i Direktoratet for e-helse konkluderer i rapport om informasjonssikkerhet i helsevesenet at «det ikke er noe som ikke kan drives av private aktører i utlandet».

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hun sier at helsesektoren kan fritt flagge ut all drift av helsevesenets IT- systemer til resten av verden. Som en spinndoktor selger hun budskapet: – Positivt med utflagging! – ved en konferanse for flere hundre bekymrede ledere og IT folk i helsesektoren.

Berglands budskap må glede og være «til støtte» for administrerende direktør Cathrine Lofthus i Helse Sør-Øst som har ansvar for skandalen der IT-arbeidere i Bulgaria og andre land har hatt tilgang til helseopplysninger om 2,8 millioner nordmenn. Are Muri (Pricewaterhouse Coopers), sier at IT-arbeidere kan ha snoket i pasientinformasjon uten å legge igjen spor, og ifølge NRK «han kan ikke utelukke at IT-ansatte i utlandet fortsatt har slik tilgang».

Til NRK sier Bergland at: «outsourcing er nødvendig for at helse og sykehussektoren skal bli mer moderne og pasientvennlig». Dette må kunne karakteriseres som rent «spinn» fra direktøren. Hva er moderne med å gi et selskap som Hewlett Packard med obskure eierstrukturer, lav skattevilje og overføring av arbeid til lavkostland, profitt på våre helsetjenester? Hva er moderne med å gjøre helsejournalene lekke som en sil? Hva er moderne med å risikere at den nødvendige tillit mellom behandler og pasient korrumperes?

Bergland har et viktig samfunnsoppdrag; å beskytte personvernet til de av oss som får helsehjelp. Hun skulle vært ærlig på at hun verken kan eller vil beskytte pasientens personvern! Saken er at norske handelsavtaler (EØS, GATS i WTO, EFTA) pålegger helseforetakene å anbuds-utsette IT-tjenester internasjonalt. Det er ikke et spørsmål om «kan», men «skal».

I konferansen burde hun i stedet for «carte blanche» og frislepp av all pasientinformasjon til hele verden, drøftet muligheter for at Helsedepartementet lar norsk sikkerhetslov komme til anvendelse. Dette for å sikre IT-systemer/IT-ansatte innen helse og sykehus som statlig foretak på norsk jord. Sikkerhetsloven er laget for å beskytte kritisk infrastruktur og den enkeltes rettssikkerhet. Men Direktoratet for e-helse mener at pasientdata og pasientene våre ikke bør skjermes eller beskyttes av sikkerhetsloven!

Berglands «spinn» tyder dessverre på at Direktoratet for e-helse velger å prioritere den økonomiske bunnlinja i foretakene og landets handelsavtaler som viktigere enn pasientens rettssikkerhet.

I rapporten fra Direktoratet for e-helse er viktige innvendinger fra blant annet Legeforeningen, Fagforbundet og NITO ikke tatt hensyn til. Det er å håpe at disse organisasjonene følger opp!

Mer fra: Debatt