«Du burde dø, din jævel»

Hva kan man egentlig si til de som sender drapstrusler når «slutt» ikke funker?

I det profesjonelle liv blir vi jurister ofte sett på som bremseklosser. Det er i grunnen ikke så rart. Ofte er det vår rolle å si fra om at noe som kanskje har blitt sett på som både gjennomførbart og hensiktsmessig, rett og slett ikke er lov. Motsatsen til dette er at vi gjerne går i den fella at vi tenker at «det er jo ikke lov» er tilstrekkelig grunn til å la være å gjøre noe. Slik er det selvsagt ikke alltid, og noen ganger blir våre juridiske vurderinger bare ett av mange vurderingsmomenter. Av og til må vi se i øynene at det kan være tungtveiende grunner til å ignorere juristenes råd.

Virkelig frustrerende blir det når rådene våre blir kasta på båten uten at det ligger en god nok vurdering til grunn. I det siste har det for eksempel vist seg at det er mange som ignorerer et av de enkleste juridiske rådene man kan gi: Ikke send drapstrusler.

Hverdagshatet: Det kan være tanta di som hetser

I forrige uke kunne vi lese om Helle Soos i avisene. Soos er barnehageleder ved Trollklubben barnehage i Fredrikstad, som nylig har informert om at de ikke ønsker å ha uvaksinerte barn. Som takk for sin innsats for å holde barna hun er ansvarlig for friske, har Soos blitt kalt nazist og rasist, og selvsagt mottatt drapstrusler. Disse virker å ha vært av den grovere sorten. «De skal få lov å være uenige, men når menn ringer meg sent på kvelden med skjult nummer og sier at hele familien min må utryddes – da blir jeg litt redd», uttaler Soos til TV 2.

Tro det eller ei, men det er faktisk ikke mer enn et år siden sist gang noen fikk drapstrusler fordi de prøvde å beskytte barn. Da Os kommune i Hordaland bestemte seg for å avlive den mannevonde svanen «Havnesjefen», ble kommunens ordfører også drapstruet. Svanen hadde blant annet angrepet en to år gammel jente, og dratt henne med seg utover på fjorden. Jentas familie mottok forresten også hets i kjølvannet av avlivningsvedtaket, i tilfelle noen lurte på hvor kjip det faktisk går an å være.

Det er selvsagt fint og flott med omsorg for dyr, men når det sklir ut til de grader at man verdsetter dyrenes liv over menneskers burde man skjønne at det har gått for langt. Vi husker vel forresten alle da hunden Tønes ble skutt av en sauebonde i 2014? Bonden fikk i etterkant drapstrusler, selv om han mente at hunden utgjorde en trussel for sauene. Noen dyr er virkelig likere enn andre.

Transportsektoren er også utsatt for overraskende mye trusler. De fleste har fått med seg at det for tida koker litt rundt opprettelsen av nye bomringer. I Rogaland har det gått så langt at Stavanger kommune har måttet begynne med vakthold på enkelte politiske møter, og bompengesjef Trond Juvik har selvsagt også blitt drapstruet. Klart, når tittelen din er «bompengesjef» må du kanskje regne med det. Sånn har’e blitt.

Det er for øvrig ikke bare rogalendinger som aser seg opp over bommer. I 2013 argumenterte Arbeiderpartipolitiker og Utøya-overlevende Maria Honnerød for å innføre bompenger da hun satt i bystyret i Skien. Som takk for engasjementet fikk hun så mye hets og trusler at hun valgte å ikke ta gjenvalg. Jeg vet ikke hva som er mest nedrig av å drapstrue en som overlevde 22. juli eller å hetse en ung kvinnelig politiker så mye at hun trekker seg fra posisjonene sine, men kombinasjonen er i hvert fall ikke særlig pen.

Lan Marie Berg: Burde jeg vært en hvit mann?

Selv små, private bommer kan utløse raseri. I 2016 ble en mann dømt til 21 dagers fengsel for å ha fremsatt drapstrusler i en krangel om hvorvidt det var greit å vippe vekk bommen ved Ski nye kirke for å kunne kjøre en snarvei til Ski sentrum. Les gjerne den setningen igjen.

Og apropos å bli dømt for å drapstrue noen over fremkomstmidler: I vinter ble en mann dømt for å ha drapstruet nåværende kulturminister Trine Skei Grande. Grunnen var at mannen var provosert over innføringen av flyseteavgiften, og i dommen kan vi lese at han «vurderte fly som et reisealternativ». For dem som ikke husker det var flyseteavgiften som da ble innført på kr 80,- per billett.

Aller dummest blir det kanskje når drapstruslene entrer en arena som er ganske dum fra før av. Som for eksempel reality-TV. Etter premieren på realityserien Ex on the beach kunne deltaker Melina Johnsen fortelle at hun våknet til over 100 drapstrusler. Det er heller ikke trygt å være deltaker på Farmen. I fjor fikk Farmen-deltaker Amalie Snøløs drapstrusler, og da den svenske versjonen rullet over skjermene hos søta bror fikk Daniella Högstrom det samme. Sistnevnte blant annet fordi mellomrommet hun har mellom tennene tydeligvis provoserte noen seere. «Du burde dø din jævel, du ødelegger TV-en med tennene dine», lyder en av meldingene hun fikk.

Hets: Når Facebook tar mobbeofferet

Så nå har jeg gitt opp. Når bompenger, realityprogrammer og snaue hundrelapper føles som tilstrekkelig grunn er det er helt tydelig at å be folk om å slutte å sende drapstrusler er en fåfengt øvelse. Jeg velger derfor heller å innstendig be dere som sitter svanger med en saftig drapstrussel om å i det minste sørge for at dere har en god grunn før dere trykker «send».

Som for eksempel at noen har skrevet noe slemt om dere i avisen.