Nyheter

Drittsekkenes hegemoni

Kan vi nå forvente at det tas et endelig oppgjør med ukulturen i finansverden og bankene? Har vi politikere med ryggrad som er villige til det? Eller pleier de vennskap og forbindelser som umuliggjør dette?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Aftenposten kunne 4.april 2016 avsløre med store typer at "70 verdenstopper har verdier i anonyme postboksselskaper", "Putins nærmeste tapper statseide banker for milliarder", "Islands statsminister hadde hemmelig selskap i Karibia" og at Den Norske Bank (DNB) visstnok "angrer på at de sendte rike norske kunder til skatteparadis". 
Avsløringen med lekkasjen av de såkalte Panama-papers fra advokatfirmaet Mossack Fonseca om hvordan internasjonale bankene og blant annet DNB i Norge, har lagt til rette for at rikinger kan unndra seg skatt ved å sylte dem ned i såkalte skatteparadiser gjemt for innsyn, burde ikke overraske noen med en smule samfunnskritisk orientering.  Den massive avsløringen av hvordan storpolitikere og finanstopper verden over har unndratt seg skatter med astronomiske beløp er enda et argument for ikke å stole på noen i dress med maktposisjon.
Når konsernsjef Rune Bjerke i DNB står pliktskyldig frem etter avsløringen og hevder at dette var noe han ikke visste om, så står ikke det til troende etter min mening. Han har vel ikke noe annet valg enn å fremstå som en uvitende noksagt, men det rokker grunnleggende ved hans troverdighet og egenskaper som leder at han angivelig mangler viktig kunnskap om og innsyn i hva som egentlig skjer i egen virksomhet.
Problemet med slike som Bjerke og andre i finansverden, er at de omgås likesinnede og dyrker sine nettverksforbindelser som gir dem fordeler ingen andre har. De møter ikke på noen motforestillinger før de blir grundig tatt med buksene nede. Når deres virksomheter blir avslørt, fremstår de som om dette var helt ukjent. Det er en klassisk, gjenkjennelig strategi. Ligg lavt og vent til stormen har lagt seg i håp om at det hele går over nærmest av seg selv.
Det er et håp, om enn muligens naivt, at den siste tidens avsløringer kan gjøre endelig slutt på hva jeg vil kalle «Drittsekkenes hegemoni», et hegemoni som burde vært opphørt med opprullingen av Enron-skandalen i USA i 2001 og den senere verdensomspennende finanskrisen i 2007-2008 som verden ennå sliter grundig med ettervirkningene av.
«Drittsekkenes hegemoni» er karakteristisk for hvordan innflytelsesrike, hovedsakelig middeladrende menn, på toppen av samfunnsliv, økonomi og politikk, dyrker hverandres nettverk og utnytter systemets huller og svakheter ved hjelp av dyktige advokater, for å berike seg selv og sine ved å unndra store pengebeløp fra beskatning. Den siste finanskrisen burde vært en alvorlig vekker som hadde satt en stopper for snylterklassens «ran».
Det er klart at DNB har vært en brikke og en aktiv medløper i dette spillet. Det bør få konsekvenser for Bjerke sin stilling som øverste ansvarlige leder og også andre toppledere innenfor DNB som det bør få for alle andre ledere i øvrige av de internasjonale bankene og finansinstitusjonene som har lagt til rette for at snylterklassen har kunnet lure unna penger fra beskatning.

Mer fra: Nyheter