Dopingens veiskille

Russland har skapt et helvete i dopingkampen.

Her står visepresidenten i WADA (Verdens Antidopingbyrå) Linda Hofstad Helleland sammen med mannen som rystet internasjonal idrett med sin rapport om den russiske dopingsvindelen, Richard MacLaren. Sted: Grand Hotel i sommerhete Oslo for noen måneder siden.

Nå samles dopingarbeiderne igjen til et avgjørende møte på Seychellene. Etter påtrykk fra IOC ønsker flere å finne et kompromiss med Russland for å få dem opp på den internasjonale scenen igjen. Beckie Scott, som representerer utøverne i IOC, har trukket seg fra vervet i protest. Hun kan ikke se på at idrettslederne slipper Russland inn i varmen igjen før de helt konkrete kravene til dem er innfridd.

Internasjonal idrett er splittet. Verdens mektigste idrettsorganisasjon (IOC) vil ha større kontroll på antidopingarbeidet. WADAs kontrollkomité (CRC) har anbefalt at styret på sitt møte torsdag skal ta inn igjen Russlands antidopingkomité (Rusada), etter at landet har vært utestengt siden 2015. Travis Tygart, leder av USAs mektige antidoping-organ, som blant annet felte Lance Armstrong, er rystet over forslaget. Russerne har bare kommet med løfter om innsyn, ingen konkrete planer for det. Og de tilbakeviser fortsatt funnene i MacLaren-rapporten.

Tygart og mange andre vil at WADA skal være helt uavhengig av idretten for å oppnå den troverdigheten nå hele arbeidet er avhengig av.

Linda Hofstad Helleland har vært klar i sitt budskap og ønsker det samme. Men nå er også hun i ferd med å bli en rød klut internt i WADA. I november neste år ønsker hun å være kandidat når ny leder skal velges. Hun har bedt om full ekstern gjennomgang av byråets arbeid med Russland-spørsmålet. WADA er slik innrettet at lederen skal velges fra idretten og myndighetene annenhver gang. Dagens leder, Craig Reedie, som skal være for en tilnærming til russerne, kommer fra idretten.

Mange utøvere oppfatter det som en ren hån hvis nå Russland plutselig skal bli akseptert igjen gjennom vennlige kompromisser. De er fortsatt utestengt fra OL og internasjonal friidrett, men fikk altså arrangere et fotball-VM de utnyttet positivt på alle måter i sommer. Nå er en av nøkkelspillerne deres under etterforskning for doping. Fair play er etablert som et godt begrep i all idrett. Vi er redd vi kan sette det i anførselstegn.