Document.nos usakligheter

Document.nos forsøk på å framstå som et nasjonalkonservativt, men saklig alterniativ og "korrektiv" til den vanlige dagspressen, feiler gang på gang.

Ovenstående er et bilde av Dagsavisens forside den 4. august på Document.no og redaktørens kommentar (Bruken av fortiden). Document.nos redaktør Hans Rustad er fortørnet over at Dagsavisen skal bruke fortiden til noe. Det er ikke rare kommentaren Rustad har skrevet, men engasjert er den. For Rustad mener det er noe som er forkastelig:

 • "Det er ingen ny øvelse i det sosia­lis­tiske land­skap, men har fått en helt annen betyd­ning i det fler­kul­tu­relle sam­funn. Nå kan for­ti­dens over­grep bru­kes til å piske dagens men­nes­ker..."

Mye tyder på at han ikke en gang har lest reportasjen som forsiden viser til.

Det har selvsagt heller ikke de fusentastene som kommenterer på Document.no fått med seg. Her er noen av kommentarene deres:

 • einar_x_x: Dette er den kvalmeste forsiden jeg noengang har sett på landets absolutt mest foraktelige avis! Kutt pressestøtten NÅ!!!
 • ad1648:Tar dette maset aldri slutt. Joda, for noen generasjoner tilbake var nok nordmenn ut i fra dagens målestokk rasistiske, men HVEM var ikke det? Norge skilte seg ikke noe spesielt mer negativt ut enn andre. Mine foreldre som vokste opp på 1960-tallet har fortalt om hvor skremmende de syntes det var med nyhetene om hvordan de svarte i USA ble behandlet på den tiden.
 • wiwaro ad1648:Vi liknet den gang mye mer på mange av de land som er opprinnelse for dagens innvandrere! Det kan vi jo minne Dagsavisen litt på ....
 • GHj: Det finnes ikke noen ord som er mere misbrukt enn ordene "rasisme" og "Islamofobi" Disse ordene har derfor ikke lenger noen som helst injurierende kraft.Et annet ord som er misbrukt,helst av politisk korrekte,antagelig som etslags kode som skal vise at de hører til rette "slaget" er ordet ---"Utfordring"---,de har ikke noen vanskeligheter elle problemer lenger, de har til nød noen ---"utfordringer"---.
 • Steinadler: Om masseinvandringen skal få gå sin gang ufortrødent med mye samme aksept for stadig mer utbredt grov vold og forslumming av velferdssamfunet som man har sett i Sverige, så finnes det vel neppe heller noen vei utenom den form for propagaganda som Dagsavisen og lignende bedriver. Her må "alle kluter settes til". Hva får ellers også Dasgavisen sine 40+ millioner i året i direkte "pressestøtte" for ? Det er jo nettopp for å kunne levere denne form for propaganda når den trengs som mest, som nå i kjølvannet av "ransbølgen" og drapene i Årdal. ...
 • smokewater: Mitt enkle spørsmål er: Tar det lang tid før Dagsavisen vil minne om at grunnloven engang hadde "jøder ikke hadde adgang til riket".
 • Dette kan fungere som en slags "dobbelbonus" for uredelige elementer som Dagsavisen. Ikke bare får de mulighet til å piske dagens nordmenn om hva Norge engang representerte, men sannelig får man mulighet til å antyde at norsk historie og kultur er ikke noe å spare på, når grunnloven kunne ha noe slikt.
 • smokewater:Hva kaller man en person som mottar penger for å blidgjøre den som betaler pengene.
 • Forskjellen mellom Dagsavisen og "ei god gammeldags hore" er syltynn. Den fremste forskjellen er jo at "ei god gammeldags hore" kan faktisk være redelig

Konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteorier har det florert av på Document.no til alle tider og selvsagt dukker de opp her også:

 • ad1648: Jeg er overbevist om at den medieskapte "nordmenn er rasister"-kampanjen er et bevist planlagt anngrep på Høyre/FRP-regjeringen; sannsynligvis var den allerede planlagt i redaksjonene FØR valget, i tilfelle vi skulle få regjeringsskifte. Og de får drahjelp fra svenske ekstremister i kampanjen. Denne gangen har de ikke en gang klart å oppkonstruere et tilfelle av "rasistisk handling" slik de fikk med den infamøse ambulansesaken.

Komplett useriøst

Så vet vi det. Dette er komplett useriøst. Det skal likevel sies at ikke alle Rustads artikler er like meningsløse. Kommentarene i kommentarfeltet er imidlertid av helt vanlig og gjennomsnittlig merke.

Men denne gangen har Rustad tabbet seg ut. For reportasjen som Dagsavisens forside viser til, handler om et nytt forskningsprosjekt som skal finne ut hva som skjedde med norske rom under Holocaust. Nå skal den ukjente historien fram i lyset.

 • - Behandlingen og skjebnen til norske rom er et kunnskapshull i vår kollektive hukommelse, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Dagsavisen.

Hvis dette er uberettiget politisk bruk av fortiden, kan vi slå fast at Rustad og Document.no i framtiden ikke vil ha noe fokus på antisemittismens røtter, holocaust eller rasismen bak folkemordet i ex-Jugoslavia. Det er grunn til å tro at Rustad vil møte seg selv i døra – nok en gang.

Lars Gule