Dine valg betyr noe

Jeg vet ikke med deg, men jeg blir glad når jeg ser selv de små miljøvennlige handlingene i nabolaget, skriver Benedicte Randers.

Kjære nabo, jeg har et ønske. Et ønske om et nabolag hvor vi gjør det vi kan for at vi har det best mulig sammen og deler gleden av å skape en fin fremtid.

Noen dager kjenner jeg meg litt oppgitt. For hvorfor skal jeg plukke plast på min fritid, når det renner mer søppel enn vann i kinesiske kanaler? Hvorfor skal jeg gidde å stå som sild i tønne på T-banen og la bilen stå, når så mange andre kjører?

Hvorfor spise opp restene fra i går, når naboen får takeaway levert på døra hver dag? Hva har det et enkeltmenneske i lille Norge gjør for miljøet å si i den store verden?

Jo, for meg og min trivsel, har det faktisk alt å si! Holdningene jeg møter i nabolaget påvirker dagen min!

Jeg vet ikke med deg, men jeg blir glad når jeg ser selv de små miljøvennlige handlingene i hverdagen. Du foran meg i køen som takker nei til poser fordi du har med egne som jeg ser har blitt brukt igjen og igjen.

Du jeg går forbi mens du kaster riktig avfall i riktig søppeldunk. Når jeg er på kafé og ser du som ber om doggy-bag, da fylles hjertet mitt med håp. Fordi, disse små handlingene betyr noe for meg.

De betyr jeg tilhører et samfunn som prøver og bærer de samme ambisjonene for framtida som meg. En felles kultur hvor vi fokuserer på hva vi kan gjøre, i stedet for det som ikke gjøres.

Redusering av matsvinn er et godt eksempel på et enkelt tiltak som ikke krever all verden av oss, skulle man tro. Samtidig er vi «vanedyr» og selv om små endringer er det som må til, er det faktisk snakk om holdningsendringer rundt noe så følelsesladet som mat. Så hvordan motiveres vi til å endre matvanene våre? Motivasjon smitter ikke, sies det. Motivasjon er individuelt og må komme innenfra. Negative holdninger derimot, det er smittsomt!

Men, heldigvis, et smil smitter og positive holdninger smitter også. La oss bruke det til vår fordel og tenke mer positivt! Start med å vise nabolaget ditt at du tar i et tak for laget, for ditt naboklima. Det at naboer og bekjente innfører klimatiltak er faktisk noe av det som inspirerer oss aller mest til å gjøre det selv, ifølge klimapsykolog Per Espen Stoknes.

Så del positive opplevelser du har med dine miljøtiltak, om det så bare er å gi et smil til han du deler buss-setet med! Bli en matredder, test dine kreative løsninger rundt «kjedelig restemat» og del det med kretsen din! Kanskje du kan invitere venner til restemat-buffé en søndag hvor alle kan ta med sin restemat? Titt innom nedpriset-disken før du handler etter handlelista, kanskje listen endrer seg? Last ned Too Good To Go -appen og overrask dine kollegaer til lunsj med forundringsposer fra nærmeste baker eller frokosthotell.

Jada, man er kanskje litt lei av å bli «oppdratt av samfunnet», skamme seg her, skamme seg der, og det er da grenser for hvor stor betydning dine handlinger har for naboenes barns fremtid. Eller? Jeg mener du betyr mye, at handlingene dine har betydning. Alle har verdi og alle har valgfrihet i lille Norge. Men vår frihet kommer ikke uten ansvar, du er selv ansvarlig for dine valg og dine små valg kan utgjøre en viktig forskjell, i det store. Om det kanskje ikke er på forsiden av avisen dagen etter du valgte å sykle til jobb og la bilen stå, så vil du vite at du har vært med å snu en negativ trend når miljøutfordringene blir mindre. Dine små hverdagsvalg er en viktig del av et større fellesskap, en verden der selv en liten bie blir påvirket og påvirker hverdagen din igjen.

Så kommer det til denne motivasjonen da. Hva som motiverer deg til å endre på dine rutiner, er din oppgave å finne ut av. Min motivasjon for å spise mer bærekraftig (annet enn at jeg er glad i mat) er at jeg liker å tenke at jeg spiser for naturen. Ressursene som ligger bak måltidene jeg spiser, naturen og ressursene jeg sparer når jeg ikke lager mer svinn enn nødvendig.

Min motivasjon til å fortsette å utfordre meg selv videre, er solidaritet. Å være mindre egoistisk og bidra til et godt naboklima for de rundt meg. Og mitt ønske om å være del av et nabolag som tenker positivt og har ambisjoner om å lykkes med miljøutfordringene. Jeg kommer til å fortsette å tenke positivt, smile til de jeg møter og dele kunnskap rundt enkle miljøtiltak som hjelper. Fordi kjære nabo, jeg vet at det finnes flere enn meg i nabolaget vårt.