Dette gikk galt

«Hvorfor gikk det så galt, i et land som burde vært så rikt», spør Aftenposten i en overskrift på sine nettsider.

Nei, kan dere tenke dere det? Vi har jo så langt vi kan huske hatt et godt utdanningssystem, akseptable sosiale velferdsordninger, et skattesystem der selv de aller rikeste fortsatt betaler litt skatt. Hvorfor gikk det så galt? Hvorfor er mange redde for at alt dette er i ferd med å forsvinne for oss?

Før jeg får lest innholdet i denne spennende saken, ser jeg av en annen overskrift at nordmenn bruker over 17 millioner på personlige bilskilt. Jeg tror kanskje vi har litt av forklaringen der. Vi har nesten tre millioner biler her i landet. Hvert personlige skilt koster 9.000. Dette blir til sammen (advarsel: journalist regner) 27 milliarder kroner, hvis alle skal få de samme mulighetene til personlige bilskilt som vi må kreve i et demokrati. Da er det opplagt at skattene, sykelønnen, bompengene og polprisene må senkes.

Hvis ikke dette skal ende i en fullstendig økonomisk kollaps må regjeringen tre støttende til, legge handlingsregelen til side, og hjelpe ordentlig til. Hvem vil vel kjøre rundt med en idiotisk tilfeldig kombinasjon av tall og bokstaver foran og bak? Vi har jo ikke tenkt å slutte å kjøre bil med det første. Noe må vi jo ha å gjøre når vi ikke er ute og flyr.

Midt i denne uka strømmet det plutselig inn en rekke nyheter som bekreftet den gryende mistanken som forsterker seg hver gang det kommer dystre spådommer om klimaendringer: Dette behovet for å få ned utslippene har vi virkelig ikke tenkt å gjøre noe med her i Norge. Det vedkommer ikke oss. Det er jo andre land som vil blir hardere rammet.

Norwegian hadde god vekst i passasjertallene i januar, men lavere belegg på hvert fly. Enkelt forklart: Enda flere fly i lufta. da skulle det bare mangle at ikke regjeringspartiene stemte ned et forslag fra «de radikale» om å skrinlegge planene om en tredje rullebane på Gardermoen. Avinor synes faktisk også dette er helt nødvendig, selv om utbyggingen ifølge Avinor selv «kan være i strid med nasjonale klimamål og internasjonale forpliktelser på klimaområdet». Arbeiderpartiet er på linje med borgerskapet her, for dem som trodde vi hadde en klar opposisjon her på berget.

Alt dette toppet seg i Dagsrevyen den samme onsdagen, med meldingen om superprofitt i oljebransjen. Nina Owing: «Equinor lover høyere produksjon framover». Ingvild Bryn: «Leiinga i selskapet seier at Equinor skal bli grønt, men investeringer i vind og sol går ned i forhold til i fjor».

Vi rykker tilbake til start og leser saken om hvorfor det gikk så galt med landet som var så rikt. Men den handler jo om Venezuela! Vi får puste lettet ut. Hva skal vi forresten med personlige bilskilt, på et føre som gjør dem så skitne at ingen ser dem uansett.