«Dette er tiårets Premier League-lag»

Sportsjournalist Pål Karstensen har gått gjennom det siste tiåret i Premier League-historien, og kommet fram til at disse elleve spillerne fortjener plassen på tiårets lag.

3420 Premier League-kamper har blitt spilt i det tiåret vi straks legger bak oss. Chelsea ble den første seriemesteren dette tiåret, under ledelse av den nyansatte Everton-manageren Carlo Ancelotti.

Manchester United vant to ganger, og tapte på målforskjell da Manchester City vant sitt første ligagull på 44 år tilbake i 2011/2012-sesongen med Sergio Agüeros udødelige mål på overtid mot Queens Park Rangers.

City har vunnet ytterligere tre ganger, inkludert de to siste sesongene. Ellers har Chelsea også vunnet totalt tre seriemesterskap dette tiåret, som vel mest huskes for Leicesters utrolige og meget usannsynlige seriegull i 2015/2016-sesongen.

Ingenting av dette hadde vært mulig uten spillerne som utgjør disse lagene, og dette er mitt forsøk på å sette sammen et lag av de spillerne jeg mener har gjort det best i løpet av det forrige tiåret. Formasjonen er 3-4-3:

David De Gea – Vincent Kompany, John Terry, Virgil Van Dijk – N'Golo Kanté, David Silva, Kevin De Bruyne, Yaya Toure – Eden Hazard, Sergio Agüero, Harry Kane.

Keeper – David De Gea

I mål går jeg for Manchester Uniteds David De Gea. Spanjolen gjorde sine saker svært bra i årene etter Sir Alex Ferguson ga seg, og uten De Gea bakerst kunne det faktisk sett enda verre ut enn det har gjort for de røde fra Manchester de siste årene. Vokste på seg muskler, erfaring og et redningsrepertoar få i verden kan matche og ble kåret til årets spiller i klubben hele fire år på rad.

Den nærmeste utfordreren her var Petr Cech, og den tidligere Arsenal- og Chelsea-keeperen er også den som har flest clean sheets i Premier Leagues historie. Også det forrige tiåret hadde tsjekkeren flest clean sheets, i tillegg til at han vant flere titler enn det De Gea har gjort med Manchester United så langt. Grunnen til at De Gea ble foretrukket er imidlertid at Cechs beste prestasjoner og titler kom i tiåret før og at han det siste tiåret også har mistet plassen både på Arsenal og Chelsea.

Tre bautaer i forsvar

I forsvar kommer man ikke utenom Vincent Kompany, som er bankers på laget. Belgeren hadde en utrolig tilstedeværelse, og ledet City til seriegull som en ekte kaptein skal. Både i den første gullsesongen, da hans headingen på Etihad ga City tre livsviktige poeng i kampen mot erkerivalene fra Old Trafford. Og ikke minst forrige sesong, da hans langskudd fra utenfor 16-meteren sikret seieren mot Leicester i nest siste serierunde.

Taklingssterk, god i posisjoneringsspillet og en ordentlig bauta i forsvaret. Det var også John Terry, som var med på Chelsea første ligagull på over 50 år i 2005, men som også var med på å ta tre seriegull med sitt Chelsea dette tiåret. Kompromissløs, knallhard og uslåelig i lufta, J.T er Chelseas mestvinnende kaptein og mestscorende forsvarsspiller noensinne.

Som tredjemann i backrecka har jeg valgt å gå for Virgil Van Dijk. Nederlenderen har bare vært på sitt skyhøye nivå de siste to årene etter overgangen til Liverpool, men sjelden har en sett en stopper forvandle et lag på den måten Van Dijk har gjort. Som stopper ble han ikke driblet forbi én eneste gang i løpet av en hel sesong, og er kanskje den viktigste enkeltbrikken i Liverpool-forsvaret.

Ble nummer to etter Lionel Messi i Gullball-kåringen, og har levert en av de beste forsvarssesongene noensinne. Her kunne jeg valgt blant andre Nemanja Vidic eller Rio Ferdinand, men felles for dem begge var også at prestasjonene deres var best det forrige tiåret og at begge ga seg nokså tidlig dette tiåret. Laurent Koscielny ble også veiet og funnet for lett.

Ligadefinerende midtbane

På midtbanen starter jeg med N'Golo Kanté. Mannen som ble kjøpt for 60 millioner kroner av Leicester fra Caen før 2015-sesongen, og som siden var helt avgjørende for at Leicester på sensasjonelt vis vant ligaen. Har senere vunnet ligaen med Chelsea, og er den eneste som har vunnet ligaen to år etter hverandre med to forskjellige lag. På lik linje med Claude Makelele har han gjort rollen til sin egen, og virkelig satt spor etter seg i avslutningen på forrige tiår.

Det samme kan vi virkelig også si om David Silva. Få, om noen, har hatt en like stor innvirkning på Premier League som det David Silva har hatt det forrige tiåret. I likhet med Cesc Fabregas tiåret før, som tok over som Arsenals hærfører fra Patrick Vieira og med det innførte en helt annen spillestil og kultur i London-klubben, har David Silva vært med på å forme både ligaen og sin egen klubb. Spanjolen har skapt suverent flest sjanser for sine lagkamerater (768), han har flest målgivende med 94 og har også slått klart flest pasninger av samtlige.

Ved sin side får han to lagkamerater fra Manchester City, som også har vært med på å definere tiåret. Kevin De Bruyne har tatt ligaen med storm etter at han kom tilbake til City fra Wolfsburg, uten å ha fått mange sjansene til å imponere i Chelsea under Jose Mourinho. Men den spilleren som kom tilbake var ingenting lik spilleren som forlot Premier League bare halvannet år tidligere, og har de siste årene vært helt ustoppelig. Skadefri, og på sitt beste, verdens aller beste i sin rolle.

Helt ustoppelig var også Yaya Toure til tider. Og da mener jeg bokstavelig talt. Et fysisk monster som var umulig å stå i mot i duellene, og hadde en løpskraft ut av en annen verden. Ekstrem toveisspiller som var like flink til å rive og slite i motstandernes angrepsspillere som han var til å sette fart på med ballen og strø pasninger til lagkameratene eller gå for avslutning selv. Giftig på frispark, og bidro med hele 59 mål fra sin dype midtbaneposisjon. En del av den utrolige sentrallinjen til Manchester City som i løpet av det forrige tiåret revolusjonerte Premier League.

Premier Leagues mest målfarlige

Den siste i den sentrallinjen er Sergio Agüero, som er det forrige tiårets soleklare toppscorer i Premier League. 174 mål ble det på argentineren i Premier League, som også har blitt toppscorer i Citys historie. En klinisk målscorer som kan score på alle måter, og som ble en legende i klubben allerede da han sikret klubbens første ligagull på 44 år med sin scoring på overtid mot Queens Park Rangers tilbake i 2012. Har slitt mer med skader de siste årene, men står likevel med fem strake sesonger med 20+ mål  og har i år scoret ti mål på femten kamper.

Nærmest Agüero på toppscorerlisten for tiåret finner vi Harry Kane. Tottenhams spydspiss har banket inn 136 mål i ligaen siden han for alvor slo igjennom i 2014. Får med det den andre spissplassen på vårt lag. Komplett spiller, som er like god med høyre, venstre og med hodet. Jobber knallhardt for laget, og er på god vei til å overta Wayne Rooneys scoringsrekord på landslaget. Kan også ta Rooneys 208 scoringer i ligaen, og selv om majoriteten av disse kom forrige tiår foretrekker jeg Kane over Rooney på tiårets lag.

Rooney scoret mye i starten av tiåret, og spesielt i 2011/2012-sesongen da han noterte seg for 27 mål. Ut over i tiåret ble scoringsfrekvensen mindre hyppig, og han begynte også å trekke seg litt dypere i banen. En del utenomsportslige ting og flørtingen med andre klubber om lønnsbetingelser gjør at han neppe fikk maksimalt ut av den rene spissplassen, og etter sju sesonger forrige tiår i United gikk turen hjem til Everton. Der ble det et skuffende mellomår før han dro til MLS. Har scoringsrekorden både for England og Manchester United, men du sitter likevel med følelsen av at han kunne gjort det bedre om han hadde tatt litt mer vare på kroppen sin.

Den siste mannen på tiåret lag går til den tidligere Chelsea-spilleren Eden Hazard. I likhet med David de Gea måtte Hazard i flere sesonger bære Chelsea på sine skuldre, noe driblefantomet på kanten klarte utmerket. Langt bedre som innoverkant med litt fri rolle enn som ren spiss, men likevel et mareritt å forsvare seg mot i de sju sesongene han var på Stamford Bridge. Kun slått av David Silva i antall sjanser skapt, og 54 målgivende og 85 mål lar seg absolutt høre for Hazard som fikk med seg to ligagull og fire runder på årets lag.