Debatt

Dette er ikke feminisme

Kvinnegruppa Ottar misforstår feminisme.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det har blitt omtalt i media i det siste at Kvinnegruppa Ottar nekter menn å tale på demonstrasjonene mot endring av abortloven «fordi de er menn». Kommentarfeltene på disse sakene hagler ned med kommentarer som at «Ottar fremstår noen ganger som en gjeng militante feminister». Mange av dem som kommenterer dette vet åpenbart ikke hva det vil si å være feminist, eller hva feminismen går ut på.

Sylvi Listhaug skriver også om «feminister» i boken sin, og jeg siterer: «Skal man tro feministene, er det sånn at hver gang en mann plystrer etter deg, er det en form for overgrep». (https://www.nrk.no/1.14259345) Disse er del av mange misoppfatninger om feminisme. Og det er mange oppfatninger om feminisme. Både positive og negative. Riktige og gale. Mange ser ut til å ha bestemt seg for å mene at feminisme er lik mannehat. At det i hvert fall er noe de ikke vil identifisere seg med. At de aldri i verden kunne kalt seg feminister. Men de mener de fortsatt støtter likestilling. Hvordan har det seg?

Et kjapt Google-søk gir deg definisjonen på feminisme. Den faktiske definisjonen på feminisme. De to første lenkene går til Wikipedia og Store norske leksikon. Ved å trykke på linken som går til Store norske leksikon, blir du presentert med definisjonen. Den faktiske definisjonen. (link: https://snl.no/feminisme)

«Feminisme (…) handler om frihet, likestilling og rettferdighet for begge kjønn.» Mener du det mye mannehat der? «frihet, likestilling og rettferdighet for begge kjønn.» Så vidt jeg ser står det ingenting om at kvinner er bedre enn menn, eller at man skal hate menn der. Da kommer påstanden: hvorfor heter det feminisme? Vel, ved å referere til SNL igjen, «Selve ordet feminisme kommer opprinnelig av det latinske ordet feminia, som betyr kvinne.»

Så kommer det som ødelegger for feminismen. Populærkulturen. Folk lager videoer og såkalte «memes» for å gjøre narr av det de omtaler som «feminister», men som jeg heller velger å kalle «feminazi». Feminazi er dem som går i tog for å undertrykke menn, kjempe for at kvinner skal ha flere rettigheter enn menn, og mener at kvinner er bedre enn menn. Dette er ikke feminisme, heller sexisme. Dette ødelegger for feminismen ved å sverte bevegelsen og gi den et negativt renommé. Så alle disse bildene man ser blir spredt på internett av sinte «feminister», om «triggered» og alt det der, det er ikke feminisme.

Hva mener jeg om feminisme? Vel, jeg vet at mange mener vi «ikke trenger feminisme i dagens samfunn», men jeg mener at det gjør vi så absolutt. Bare besøk nettsidene til SSB om likestilling, så ser du at gjennomsnittslønnen til heltidsansatte kvinner er på 87% av den til menn. Du sier kanskje at «menn har høyere utdanning»? Vel, SSB har også tall på det, som viser at det er omtrent 50% flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning som universitet og høyskole. (https://www.ssb.no/befolkning/faktaside/likestilling)

Så hva har dette å si for meg? Hvorfor skal jeg bry meg om feminisme? Vel, jeg er jo tross alt enig i likestilling og like muligheter for alle kjønn, så derfor mener jeg at de som ikke mener de er feminister bør revurdere sitt synspunkt. Er du for likestilling og like muligheter og rettigheter for kjønnene? Da er du feminist. Om du liker det eller ikke. Feminisme = likestilling og rettferdighet for begge kjønn. Derfor er likestilling og rettferdighet for begge kjønn = feminisme.

Hvorfor er det da viktig at menn er feminister? Jeg mener da at hvis du virkelig mener at du er imot likestilling, er imot at kvinner kan få de samme mulighetene og rettighetene som menn, for så vidt også imot at menn får disse mulighetene, vil jeg si du er relativt trangsynt og på grensen til egoistisk.

Kort oppsummert er feminisme ikke lik «feminazi», mannehat og alt det der, som noen kanskje tror. Feminisme går ut på likestilling og rettferdighet mellom kjønnene. Populærkulturen, videoer og memes ødelegger for feminisme og skader dens renommé. Det såkalte «wage gap»-et er reelt, og nei, det er ikke fordi «kvinner har lavere utdannelse» eller «jobber mindre» enn menn. Det er viktig at menn er feminister, og ja, vi trenger faktisk feminisme i dagens samfunn.

Mer fra: Debatt