Barne- og likestillingsminister Linda Helleland, her under Stortingets spørretime.

Dette er flaut, Helleland

Debatten har rast etter at statsminister Erna Solberg åpnet for å ta abortloven opp til vurdering i regjeringsforhandlinger med KrF.

Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, framsto en stund som eneste Høyre-kvinne som tok til motmæle og understreket Høyres vedtatte standpunkt, før hun forrige uke fikk støtte fra stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde. En som kunne, og burde ha benyttet anledningen til å understreke Høyres vedtak om ikke å svekke abortrettighetene er landets likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland (H). Hun har vært pinlig taus.

Det er ikke slik at hun ikke har fått muligheten til å uttale seg. Hennes kommentarer har vært etterlyst fra flere hold, og SV har anklaget likestillingsministeren for å ha abdisert. Men Helleland gjemmer seg bak en kommunikasjonsavdeling som later til å ha laget et automatisk svar: «Statsråden ønsker ikke å kommentere».

Dette var svaret Dagsavisen fikk gjentatte ganger i forsøket på å få Helleland til å kommentere følgende: Helleland har fått tittelen «champion» i den globale bevegelsen She Decides, som ble dannet som en reaksjon på Trump-administrasjonens pengestopp til organisasjoner som gir informasjon om abort, og som jobber for å endre abortlovgivningen i flere land for å sikre kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Da Helleland fikk denne tittelen tvitret hun om at det var en ære. Den æren må hun ha glemt fort.

Som Dagsavisen skrev mandag er forsvar av abortrettigheter i den offentlige debatten en del av oppgavene som fører med tittelen Helleland har fått smykke seg med. Nå får Helleland kritikk fra organisasjonen Fokus for at hun ikke gjør som hun er forpliktet til gjennom She Decides.

Helleland vil ikke svare på kritikken. Hun vil ikke svare på hvorfor hun er del av She Decides. Hvorfor hun i det hele tatt skal være likestillingsminister når hun velger å flykte vekk fra en av de viktigste debattene om å sikre kvinners rettigheter i Norge, klarer ikke vi å svare på. Men det kan kanskje hun?