Det svarte skiftet - Årets julegave

Jeg håper du enda har en julegave å kjøpe, for jeg føler at jeg er litt flaut sent ute til å skryte av den utrolig bra boka av Eivind Trædal. Boka er en elegant og lettlest gjennomgang av vår ubehagelige nære historie om oljeeventyr og miljøkamp, og om hva som står på spill. Den har svaret på “Hva skjedde egentlig?” Når og hvordan gikk Norge fra å være grønt foregangsland til å bli miljøsinke?

Nå skal det innrømmes at miljøpolitikk og partifelle Eivind Trædal lenge har hatt stjerne i boka hos meg for sin “spade for en spade” stil. Morsomme poenger og ikke minst, det er noe frisk med politikere som ikke alltid klarer å beherske følelsene sine. Noen har eksplosjonen på Dax18 som begrunnelse for at han ikke er egnet som politiker. For andre, som meg, er han et eksempel på folk som desperat trengs i norsk offentlighet…

Så var det boka da: Til min positive overraskelse, dette er ikke en politisk bok i den forstand at den politisk korrekt skal pådytte leseren et grønt verdensbilde. Det er ingen tegn til diskre misjonering av MDG. Noe som, til tross for partitilhørighet, vekker NGOen i meg. Den delen som får piggene ut, og resulterer i at boka blir like lite interessant som religiøse pamfletter fra 70-tallet. Denne boka er lettfordøyelig historie fra vår nære, men dessverre høyst relevante fortid. Det er historien om hvorfor det gikk så galt. “30 års klimapolitikk har gjort oss mer klimaskadelige enn noensinne”.

Den tar oss elegant gjennom “Annerledeslandet Norge” og svarte bølger. Den er innom livsløgnene våre, Bondeviks moralske seier, men politiske tap. Han skriver om rødgrønne og blåblå, om kvoter og om hvor vi er på vei. Han skriver rett og slett om Norge, hvordan vi ble en økonomisk suksess, men en klimapolitisk sinke.

Løp og kjøp folkens, om det er til nattbordet eller den skal under juletreet.