Debatt

DET STORE BLÅ - EN RØD KLUT?

«Det store blå» må kunne oppfattes som en rød klut for de som har ansvar for å utvikle de gode løsningene for Fornebu.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Så har «Det Store Blå» synliggjort seg for all verden i en storslått presentasjon med statsministeren tilstede. Sist Røkke og hans kvinner og menn holdt anledning, da Fornebuporten ble åpnet, klippet dronningen snoren. At Røkke har dramaturgiske evner er velkjent, så denne hendelsen står ikke tilbake for noen.

 Opptakten til presentasjonen har en historie. Gjennom selskapet Fornebuporten AS eier Røkke et område på Fornebu som representerer store verdier for selskapets eier og for fellesskapet ved Bærum kommune som planmyndighet. At partene ønsker å forvalte disse verdiene på forskjellig vis, er kommet frem det siste året og topper seg ved presentasjonen av den store blå.

 Bærum kommune står midt i en prosess med ny plan gjennom arbeidet med Kommunedelplan 3 (kdp 3) for fantastiske Fornebu. En fornying av planene fra 90-tallet har vært nødvendig da ønske om fortetting og en gjennomføring av T-banelinje til Fornebu aktualiserer ny plan.

 I flere faser har Bærum kommune arbeidet samvittighetsfullt og planmessig i henhold til lover og forskrifter for forsvarlig og demokratisk planarbeid. Arbeidet er gjennomført med stor planleggingskompetanse, kreativitet og et omfattende program for medvirkning. Planen har vært igjennom 1.ste gangs behandling i kommunestyret, og høringsrunde er også gjennomført. Planen trekker opp hovedlinjer i målene og redegjør for de sentrale virkemidlene.

 På Fornebu legges det til rette for en ny bystruktur der byromsnettverk, menneskelig skala, byliv og bykvalitet skal spille en større rolle. Man ønsker seg en utvikling som fører til større funksjonsblanding, til bygninger med klart utadrettet innhold og som forholder seg til definerte utendørs gater og plasser. Planen definerer maks 6 etasjer som gjennomsnittlig byggehøyde, dog med vurdering av høyhus på enkelte steder etter senere og separate planprosesser. Høyhus begrenses vanligvis til 12-15 etasjer.  Den nye planen definerer 3 steder for sentrumsutvikling. Fornebuporten, Flytårnet ved Telenor og Fornebu Sør. I den velbegrunnede rekkefølge er Fornebuporten plassert i etappe 3.

 «Det store blå» utfordrer alle planens mål og virkemidler. Rekkefølgen må endres, høyhus over alle tenkelige grenser må inn i planen nå, bygget er innadvendt med ett stort indre atrium som skal samle all aktivitet rundt seg. Det forholder seg ikke til ønskede siktlinjer, og overser helt kravet til plass- og gatedannende fasader. Utnyttelsen overstiger planlagt utnyttelse med flere hundre prosent. Høyden er 200 meter og 60 etasjer!

 I det hele må en kunne hevde at «det store blå» må kunne oppfattes som en rød klut for de som har ansvar for å utvikle de gode løsningene for Fornebu. Hvis investormaktens ambisjoner og et godt regissert innsalg skal få overstyre et godt og langvarig planarbeid for fellesskapets best, er det fare for den demokratiske planleggingen i samfunnet.

Mer fra: Debatt