Debatt

Den som tier samtykker!

Oslo-politikere – si fra om dere ikke er enige i sykehusplanene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Regional utviklingsplan 2035 for Helse Sør-Øst er nå på høring. Bydelene er bedt om administrativ høringsuttalelse innen 20. august, og tillates politisk høringsuttalelse fram mot bystyrebehandlingen 24. oktober. Oslo kommune har fått utsatt høringsfrist til 1.11..

Saken anses meget viktig av Byrådet. Byrådet har nå levert sin høringsuttalelse til planen. Bystyret behandler saken på møte 24.10..

Oslos bystyrepolitikere og bydelspolitikere må avgi høringsuttalelse og si sin mening. De viktigste spørsmålene å ta standpunkt til er hvor sykehusene i byen skal bygges, kapasiteten i sykehusene og graden av overføring av pasientbehandling til kommunene.

Oslopolitikernes mening har helt klart vekt. Oslo kommune har dessuten planmyndigheten.

Det er galt å tie og overlate til Helse Sør-Øst og helseministeren å ta avgjørelsene.

Selv om det formelt ikke er demokratisk innflytelse på avgjørelsene MÅ Oslo si fra!

Planen til Oslo universitetssykehus (OUS), Helse Sør-Øst (HSØ) og HSØs generalforsamling helseministeren er å bygge et regionsykehus på Gaustad og lokalsykehus på Aker. Ullevål skal fases ut. Det er stadig gode innlegg i avisene om hvor dårlige planene for OUS-utbyggingen er. Gaustad- området som planlegges utbygd er etter de fleste helsepersonells og arkitekters mening uegnet til videre utbygging. Det er bratt og trangt, og bygging der er dyrt.   Det er høring for andre gang med frist 25.9. av planforslag i Gaustad-saken, som er til behandling hos Plan- og bygningsetaten. Kritiske uttalelser vil etter hvert finnes i PBEs saksinnsyn, sak 201704683.

Gaustad-området ble ansett ferdig utbygget da nåværende Rikshospital sto ferdig i 90-årene. Nåværende planer er for nær det fredete gamle Gaustad, og ødelegger sammenhengen i det bevaringsverdige grønne området.

Det finnes ikke utvidelsesmuligheter om man ikke skal gå inn i det fredete gamle Gaustad.

Det er meget vanskelig å flytte traumeenheten fra Ullevål til Gaustad og etablere den på forsvarlig vis.

Det er neppe plass til det antallet lokalsykehuspasienter som traumeenheten må ha for forsvarlig drift.

Om utflytting fra Ullevål skal gjøres etter nåværende plan fant man ut i juni i år at avdelinger for kvinner og barn vil bli liggende igjen på Ullevål uten akuttberedskap. Det arbeides med å unngå dette. Det kan gi flere provisoriske tiltak som er vanskelig gjennomførbare, og dyre. Det er også snakk om å flytte alt på en gang.

Byggekostnadene på Gaustad er av utbygger anslått til 24 mrd.

Ullevål trenger et nytt klinikkbygg, anslått å koste 5-7 mrd.. Da vil det ha tilsvarende kapasitet og kvalitet som Gaustad-utbyggingen gir. På Ullevål er det utvidelselsesmuligheter.

Utbyggingen må foregå på Ullevål og Aker. Aker-utbyggingen er vedtatt.

Ullevål er ikke så vanskelig å bygge på som de styrende vil ha det til. Infrastrukturen kan flyttes og omgås. Om det er leire i grunnen kan det spuntes til fjell.

God dokumentasjon finnes i Oslo legeforenings temahefte,

https://beta.legeforeningen.no/contentassets/0268b838b24947bb9572985fffda4e9b/temahefte_ensidig.pdf

De gjeldende planene anses av fagfolk å føre til kapasitetsmangel.

Nå sirkulerer mange tall for sykehuskapasiteten i media. HSØ/OUS kom i HSK Oslos høring 11.9. med nye tall over bordet, der de flyttet slutten på planleggingsperioden fra 2035 til 2028. - Da er ikke Ullevål ferdig nedlagt…

Forskjellige beregningsmodeller brukes. Noen har vist seg å gi feil resultat.

En mistanke er at HSØ/OUS nå vil ta fokus vekk fra den dårlige utbyggingsplanen.

Rolf Kåresen sier i Dagsavisen 13. august: «Med SSB-tallene fra juni 2018 vil planen som så langt er lagt fram, føre til at 200.000 mennesker står uten lokalsykehus i Oslo og Akershus i 2030 dersom Ullevål legges ned, og 308.000 i 2040…»

Overføring av pasientbehandling til kommunen(e)

OUS ønsket i sin utviklingsplan å overføre 50 000 liggedøgn til kommunen. Kommunen/helsebyråden reagerte sterkt. I utviklingsplanen fra HSØ er dette gjort om. Det   skal etableres en ordning «Samarbeid om de som trenger det mest» mellom sykehus og kommune. Fra faglig hold advares om at dette er lite utprøvet. Det mangler felles datasystem, og er det folk til dette? Det planlegges med 15% reduksjon i liggedøgn på sykehusene. Men det forventes nå ikke ytterligere reduksjon i liggetid for den enkelte. Det er altså antall innleggelser som skal ned.

Bruk av moderne teknologi vektlegges.

Fordelingen av Oslos bydeler på sykehusene omtales i Regional utviklingsplan (avsnitt 2.18).

Lokalsykehusansvaret for Ullevål sykehus bydeler skal fordeles til Gaustad og Aker. Til Aker skal Nordstrand, Søndre Nordstrand, og Østensjø . Alna skal overføres dit fra Ahus , tidspunkt er ikke bestemt. I praksis fører dette til at det ikke kan tidfestes når (og om noen gang) bydelene Stovner og Grorud kommer tilbake til Oslo fra Ahus. Det har helseministeren vedtatt at de skal i foretaksmøte 24.6.16.

Det ble sagt i høringen 11.9. fra OUS at om det blir bygget tilstrekkelig mange senger i utbyggingens første etappe kan etappe 2 droppes. Da må Stovner- og Grorud-beboerne bli værende på Ahus……. Ahus er overfylt nå, og beregner et underskudd på 151 senger i 2030 om de beholder Grorud og Stovner.

Groruddalsbydelene Alna, Grorud og Stovner har avgitt en felles administrativ uttalelse 17.8. til Regional plan der de spør om når overflyttingen skal skje.

Disse bydelene vil holdes samlet. Bjerke er også med i sektor nord, Groruddalen.

Byrådet har i sin uttalelse brukt den vanlig anvendte og gode fordelingen av bydelene i sektorer. De vil ha Groruddalen samlet til Aker. Bydelene som byrådet har plassert på Gaustad bør bli værende på Ullevål. Kan ikke Lovisenberg og Diakonhjemmet ta imot respektive Sagene (fullt ut) og Nordre Aker, kan de bli værende på Ullevål.

Det er derfor viktig at det gis en politisk uttalelse i tillegg om å bygge Aker og utrede og bevare Ullevål, både fra Bystyret, Groruddalsbydelene og de øvrige bydelene.

Helseministeren sa i slutten av juni, som han var blitt fortalt av direktør Erikstein i OUS: «Om ikke Ullevål nedlegges blir det ikke bygging på Aker». -

Denne holdningen er helt uakseptabel. Dette er helseforetaksordningen i praksis. Ingen mulighet for demokratisk korrigering av ubrukelige vedtak. Men et Stortings-flertall kan stoppe vedtaket. Riksrevisjonen, som er kontaktet, kan i sine rapporter påtale vedtaket.

Det er den dyre og vanskelige utbyggingen på den trange Gaustad-tomten som må legges bort.

Vi håper HSØs Regionale plan blir grundig gjennomgått og kommentert.

Mer fra: Debatt