Tottenhams Lucas snudde alt på Johan Cruyff Arena i Amsterdam.

Den farlige 3–0-ledelsen

Barcelona gjorde det. Det sprakk. Ajax gjorde det. Det sprakk. Det er mye å lære av ukas ikoniske fotballkamper.

Det er alltid farlig å lede i fotball. For supporterne kan det være et rent helvete. For da er det så mye som kan ødelegges. Ting kan rakne. Ingenting er verre enn et lag som rakner.

Det er sunnere å ligge under. For eksempel 0–1. Da kan det ikke bli så mye verre, men man ser håp i hver pasning og neste angrep. Når man leder kan man se frykt i hver pasning.

Ja, fotball er psykologi. Og alle som spilte de to uforglemmelige kampene i Liverpool og Amsterdam denne uka, kan signere oppropet.

Hvordan skal vi overføre disse opplevelsene til norsk fotball?

Det geniale med spillet er at lidenskapen og innlevelsen kan overføres til alle nivåer. Det er bare å se på 6-åringenes første avslutninger. Eller old boys-lagets forsøk på å gjenta gamle kunstner.

Å lede 1–0 er ingen sikkerhet, 2–0 er nesten enda verre og 3–0 kan altså være et rent mareritt.

For både Barcelona og Ajax overgås av Molde, som opplevde det enda mer uvirkelige på Aker Stadion for ni år siden.

Da kampuret tikket mot 90 minutter sto det 3–0 til hjemmelaget over Lillestrøm. Det endte 3–3. Frode Kippe, Tarik Elyounoussi og Anthony Ujah scoret tre ganger på overtid. I den offisielle kampfaktaen står det at scoringene kom i 90, 90 og 90. minutt. Tilleggsminutter eksisterer ikke i den kongelige, norske, offisielle fotball-kampfakta.

Lørdag og søndag skal det spilles uvirkelig mange fotballkamper igjen, på alle nivåer over hele verden. Søndag skal Premier League kåre sin vinner. Liverpool skal i aksjon igjen og prøve å passere Manchester City.

De må bare ikke finne på å lede 3–0.