Den enes brød...

Har du lyst til å investere i det Sparebank 1 Midtnorge har kalt «et spennende og tidsriktig spareprodukt»?

Har du lyst til å bidra til at matvareprisene går opp og at fattigfolk får enda større problemer med å kjøpe nok mat? Da skal du satse sparepengene dine på soya, mais og hvete.

I årene 2007 og 2008 opplevde verden en rask og ødeleggende prisvekst på matvarer, som ifølge FN førte 130-150 millioner mennesker ut i fattigdom. Prisen på mais økte med 74 prosent, ris med 166 prosent. Matopptøyer brøt ut i over 20 land. Flere viktige aktører mener nå at investeringene i fond med jordbruksråvarer i realiteten er en spekulasjon i stigende råvarepriser, og at denne spekulasjonen bidrar til de høye og ustabile matprisene.

Det er ikke så farlig om matprisene går litt opp her i Norge. Taco vil fortsette å være mange familiers ukentlige middagsvalg og loffen til helgefrokosten vil fremdeles smake mer enn den koster. Det er verre for folk i Bangladesh, Egypt og Mosambik som bruker mesteparten av sin inntekt på mat. En økning i priser på basisvarer kan få katastrofale konsekvenser.

Retten til mat er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring. Ingen planlagt og kalkulerende atferd burde få lov til å tukle med grunnlaget til denne retten. Nordea har, til forskjell fra Sparebank 1, Handelsbanken og Gjensidige, tatt et viktig etisk standpunkt: Sist høst bestemte de seg for ikke å lenger tilby investeringsprodukter knyttet til matvarer. Begrunnelsen var at «spekulasjon kan bidra til store svingninger og økende matvarepriser».

Investeringer i matråvarer framstår som en ny og lovende måte å investere penger på når aksjemarkedene er usikre. Men forbrukerne bør snu ryggen til banker og andre institusjoner som tilbyr dette i sin portefølje. Dessuten: Det er mot politikerne vi bør rette våre krav om at investorcowboyene må temmes - det er de som må sikre at slike spekulasjoner ikke skjer.