Kultur

Deltidsfella

Fire av ti sysselsatte kvinner i Norge jobber deltid. Dette er en av vår tids viktigste likestillingsutfordringer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet sammen med Peggy Hessen Følsvik, nestleder Handel og Kontor i Norge og Erna Haagensen, leder Norsk Arbeidsmandsforbund.

Å være ansatt i deltidsstilling gjør deg mindre økonomisk selvstendig. Deltidsansatte får ikke tilstrekkelig lån til bolig. De får sjeldnere videreutdanning og blir lite involvert i faglig utvikling på arbeidsplassen. De blir pensjonstapere. Mange deltidsarbeidere har uforutsigbar fritid, de må være klare til å springe på jobb når sjefen ringer.

I dag har vi full barnehagedekning, lengre foreldrepermisjon, pappaperm, kortere arbeidstid og lengre ferie enn det vi hadde på 70-tallet. Likevel jobber fremdeles mange kvinner deltid.

Vi representerer kvinner i ulike sektorer og bransjer. De jobber i forskjellige yrker og bedrifter. Det som er gjennomgående er at der det er mange kvinner, der er det mye deltid.

Vi vet at mange kvinner jobber deltid for å få hverdagen til å gå opp. De negative konsekvensene av deltidsarbeid er gjeldende uansett om deltidsstillingen er ønsket eller ikke. Men det er nesten alltid kvinnene som betaler prisen.

Årsaken til at kvinner velger deltid er sammensatt. I motsetning til for menn, har omsorgsforpliktelser stor betydning for valget mellom heltid og deltid for kvinner. Og i motsetning til for gifte menn er ektefellens arbeidstid av stor betydning for arbeidstiden til gifte kvinner. Å ha barn under 16 år, lav utdanning og være gift med en mann med høy inntekt mer enn dobler sannsynligheten for at kvinner jobber deltid. Gifte menn jobber stort sett heltid uansett ektefellens økonomiske bidrag. Likestillings- og diskrimineringsombudet kaller tilstanden i norsk arbeidsliv «likestilling light». I pamfletten Deltidsfella fra Forlaget Manifest, beskriver arbeidslivsforsker Nina Amble norske kvinner som deltidshusmødre.

Selv om mange deltidsansatte oppgir at de ikke ønsker å øke sin stillings­andel, viser flere undersøkelser at det er kryssende behov og interesser som gjør at de som arbeider deltid ikke ønsker å arbeide mer. Heltidsarbeid skal være en rettighet og vi er lei av å høre om den såkalte frivillige deltiden. Vi vil ha et arbeidsliv som gjør det mulig for kvinner å jobbe heltid, og ikke fungere som reservearbeidskraft.

Deltid som mestringsmekanisme forekommer i stor grad i yrker med lav bemanning og stor vaktbelastning, ubekvem arbeidstid, høyt tempo, og stort ansvar, men lavt utdanningsnivå. En av fire oppgir da også forhold ved arbeidet som begrunnelse for å velge deltid, og mange ville arbeidet mer dersom personalpolitikken ble bedret. Tungt arbeid gjør at kvinner jobber redusert for å ikke bli utslitt. Nina Amble kaller dette privatisert uførhet. Den deltidsarbeidende tar selv kostnaden for helsefiendtlige arbeidsforhold.

Deltid gir ikke bare negative konsekvenser for den enkelte. Mange deltidsansatte øker opplæringsbehovet som arbeidsgiver må gi for at den ansatte skal kunne gjøre jobben sin. Mange ansatte fører også til store administrative utgifter for arbeidsgiver. Kontinuiteten på arbeidsplassen blir dårligere og det er større fare for at det skjer små og store feil.

I privat sektor er deltidsproblematikken ikke bare et kvinneproblem, det er ofte også et bransjeproblem. Våre utfordringer i butikksektoren, hotell- og restaurantsektoren og i renholdsbransjen er at det ofte er få fagorganiserte, og klubbarbeid på den enkelte arbeidsplass blir vanskelig med mange deltidsansatte. Mange av de gode ideene i den norske modellen, som drøftingsplikt og fortrinnsrett blir vanskelige å iverksette med den løselige tilknytningen til arbeidsplassen, som deltidsansettelser skaper. Dessverre ser vi at våre deltidsansatte medlemmer ofte ikke tør si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, fordi de frykter å miste framtidige vakter. Dermed blir dagens nemndsordning, som var regjeringens viktigste tiltak for å gi deltidsansatte rett til utvidet stilling, ikke et egnet virkemiddel for kvinner i privat sektor.

Skal kvaliteten på tilbudet i pleie- og omsorgsektoren økes, må arbeidstakerne være ansatt i heltidsstilling. Deltidsansettelser skal være unntaket fra denne hovedregelen. Slik kvinners arbeidskraft er organisert nå, får pasientene for mange ulike ansatte å forholde seg til. Mange av de deltidsansatte kjenner brukerne for dårlig og driften blir mindre effektiv. Brukerinformasjonen må deles med flere, og flere ansatte har behov for opplæring og hyppig veiledning. Innen helse og omsorg viser ulike undersøkelser utført de siste ti årene at utstrakt bruk av deltid er negativt for tjenestekvaliteten.

At mange jobber deltid gir unødvendige samfunnsøkonomiske kostnader. At deltidsansatte ikke er økonomisk selvstendige fører til at mange må ty til offentlige stønader for å få penger nok til å forsørge seg selv og sine barn.

En studie av eldreomsorgen i Norden viser at 90 prosent jobber heltid i Finland mens 32 prosent jobber heltid i Norge. Uten at verken levealder eller fødselstallene er dårligere i Finland enn i Norge. Deltid er altså et kulturelt, og ikke naturgitt problem. Det er den politiske viljen det står på for å løse deltidsproblematikken.

Det kan være greit med tilrettelegging for deltid i perioder av yrkeslivet, noe Arbeidsmiljøloven hjemler mulighet for i dagens lovverk. Men heltidsarbeid skal være normen. Still krav til menns deltakelse og ansvar for omsorgsoppgavene. Da kan vi få et arbeidsliv som både er tilpasset kvinners behov i spesielle perioder, få likestilt arbeidsliv for kvinner og menn og bedre kvaliteten på tjenestene.

Vi ønsker oss et arbeidsliv som ikke blir en fattigdomsfelle, som deltidsarbeidende kvinner er fanget i, men et arbeidsliv hvor både kvinner og menn kan motta full lønn og tjene opp like rettigheter til pensjon.

Lovfestet rett til heltid er et av våre aller viktigste politiske og faglige krav. Vi skal få dette på plass.

Mer fra: Kultur