Ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) planlegger en oppdeling av behandlingstilbudet til de sykeste pasientene. Dette vil medføre transport av pasienter mellom sykehusene, forsinket livreddende behandling og svekket pasientsikkerhet. Vi mener dette kan forhindres når de folkevalgte nå skal velge ny sykehusmodell.
Oslo universitetssykehus (OUS) er landets største sykehus og tar imot akutt syke og skadde fra både Oslo, Helse Sør-Øst og resten av Norge. Rikshospitalet og Ullevål sykehus har lokale, regionale og landsdekkende funksjoner. I 2018 fikk over 30.000 pasienter akutt kirurgisk eller indremedisinsk hjelp på Ullevål sykehus. Målet har vært å samle hele det akuttmedisinske fagmiljøet på Rikshospitalet, men det er nå enighet om at tomtearealet er for lite for et stort akuttmedisinsk sykehus. Dagens forslag, som nå skal behandles av politikerne, deler opp det akuttmedisinske miljøet og plasserer 2/3 av dette i et lokalsykehus på Aker sykehus.
Moderne akuttmedisin er komplisert og ytes av ambulansearbeidere, leger, sykepleiere og annet spesialisert helsepersonell. Kritisk syke pasienter innlegges ofte uten sikker diagnose og uten at man vet om pasienten har et kirurgisk eller indremedisinsk problem. Om det er tarmslyng, sprukket hovedpulsåre, et hjerteinfarkt eller et hjerneslag kan være usikkert før det er gjort undersøkelser på sykehuset. Dette gjelder særlig de eldre pasientene. Vi reagerer på at man planlegger med et lokalsykehus for Oslos befolkning på Aker uten å tilby pasientene hele bredden av akuttfunksjoner. Ledelsen ved OUS har erkjent dette, men hevder at ambulansetransport av kritisk syke pasienter mellom Aker og Rikshospitalet kan kompensere for dette.
I ambulanse- og luftambulanseavdelingen har vi ansvar for behandling og transport av pasienter utenfor sykehus. Vi utfører rundt 170.000 pasienttransporter årlig. 4500 av disse pasientene er så syke og ustabile at de følges av spesialutdannede anestesileger, og 1/3 av disse er transporter mellom sykehus. Legene følger de aller sykeste pasientene i ambulansen. Fra de minste og for tidlig fødte barna til voksne intensivpasienter med kritisk og kontinuerlig behov for avansert intensivmedisinsk behandling. Dette kan være krevende og risikabelt. Selv ikke de mest erfarne akuttleger klarer å opprettholde det samme behandlingsnivået under transport som inne på sykehus.
Vi mener deling av behandlingstilbudet og planlagte tidskritiske pasienttransporter innenfor Oslo er unødvendig og svekker pasientsikkerheten. Kort geografisk avstand mellom sykehusene er ingen garanti for rask overflytning. Det kan være vanskelig å forutsi et sykdomsforløp, og det tar tid å stille riktig diagnose og forberede pasienten til transport. I tillegg skal nødvendig informasjon om pasienten rapporteres mellom helsepersonellet i de to sykehusene. Selv når det er tvingende nødvendig med rask transport kan overflyttingen ta mange timer. Dette vil føre til forsinket diagnostikk og behandling av allerede kritisk syke pasienter.
Nåværende plan for nye OUS introduserer også et annet grunnleggende problem. Ambulanse- og luftambulansepersonell må velge mellom to leveringssteder for de akutt syke og skadde pasientene. Med funksjonsdeling mellom to sykehus vil en del pasienter bli levert til feil sykehus.
Et visjonært og fremtidsrettet nytt akuttsykehus må kunne tilby endelig behandling på ett sted. Det ser for oss ut som dagens oppdelte sykehusdrift på Rikshospitalet, Aker og Ullevål definerer modellen for fremtidens pasientbehandling. Den foreslåtte strukturen for nye OUS medfører kompromisser som kan komme til å få store konsekvenser for pasientsikkerheten. Vi mener dette er helt unødvendig.
Et nytt sykehus må baseres på erfaringer fra flere tiår med akuttmedisinsk arbeid ved OUS. Befolkningen trenger et fullverdig sykehus der alle akuttmedisinske funksjoner er samlet. Sykehuset må også bygges for fremtidige nye akutte behandlingstilbud. Det er ventet en økning i antall pasienter når befolkningen blir eldre, og det må derfor være plass til utvidelser. Et pasientgrunnlag som samsvarer med det Ullevål sykehus har i dag tror vi er nødvendig for å sikre et forsvarlig faglig nivå.
Dagens plan om «samling på Gaustad» vil svekke den akuttmedisinske kompetansen i OUS. Dette kan unngås ved bygging av et stort akuttsykehus på en velegnet tomt. Politikerne må vite at samlede akuttfunksjoner gir mye høyere pasientsikkerhet enn behandlingstilbud på flere steder. Vi argumenterer ikke for vern av Ullevål sykehus eller fortsatt drift ved Rikshospitalet og Ullevål. Vår lojalitet er knyttet til de sykeste pasientene. Disse pasientene fortjener i fremtiden å møte en robust akuttmedisinsk kjede som ender på et samlet OUS der riktig diagnose kan stilles og endelig behandling gis.
Fotnote: Kronikken er lest og godkjent av alle legene (38) i prehospital klinikk i OUS. Samtlige stiller seg bak kronikken.