De stjernefjerne folka, insektene og folk som sloss

Vi er i ferd med å belyse i stykker vårt habitat, vår klode, vårt liv. Vi er i ferd med å bli generasjonen som utslettet vår sivilisasjon... men du har et valg, du kan gjøre ditt! Mørkredd? Du er ikke alene. Kampen mot mørket har menneskeheten ført helt siden urtiden. Instinktivt har vi søkt mot lyset. Lyset betydde mennesker, varme og mat. I våre dager er det en falsk trygghet, vi tenner lys på de merkeligste steder, selv midt i villmarka til stor skade for oss selv og våre omgivelser.

I gamle dager var det pirater som tente lys som lurte folk. Det endte fort med skipsforlis om du stolte på at lyset var fra sivilisasjon, et trygt lyssignal. I dag vi legger merke til «mangelen» av kunstig belysning, ikke når det er normalt mørke. For noe slikt finnes ikke lengre. 

Jeg savner stjernene. Jeg husker vagt min barndoms stjernehimmel og sørger over at tantebarna mine aldri får det. Stjernehimmelen er stjålet, på samme måte som mikroplastfritt drikkevann, blått hav og strender uten søppel. 

Jeg blir kvalm over at aviser har sesongbetonte artikler om hvordan mest mulig effektivt drepe insekter og «kvitte» seg med måker i en tid med insekts og fugle utryddelse i høy skala. 

Blant mennesker med litt peiling på miljø snakker vi om arters overlevelse. En gang iblant kjenner en journalist sin besøkstid, men om et ord blir skrevet om virkeligheten vi lever i er det oftest gjort hardt lobbyarbeid for å komme på.

Om du lurer på hvor sammenhengen mellom stjerner og insekter kommer inn, er det bare en ting å si. Alt henger sammen med alt. Naturen er mer innfløkt enn det som er mulig for vanlige folk å forstå, men det henger sammen på en slik måte at insekter, fugler og for den sak oss selv også styres på mange måter av lys. Vi trenger mørke. Vi trenger vann. Tro det eller ikke, det er ikke plast i magen vi trenger. Hverken hvaler eller mennesker.

Naturen er påført solarium uten avknapp… Men du, akkurat du også kan gjøre en forskjell! Det kan ikke være slik at barna må kjempe mot deg for å redde sin fremtid. 

Du velger selv om du er en del av løsningen, eller en del av problemet. Enda er det mulig å ta miljøriktige valg!

Jeg håper å se deg ombord ;)