Kultur

Da alt ble forandret

«Om hundrede aar er alting glemt», skrev Knut Hamsun. Dette er dagen for å konkludere med at dikteren tok feil.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skuddene som drepte den østerrikske tronfølgeren Franz Ferdinand for 100 år siden, markeres i dag i Sarajevo. Utover sommeren blir første verdenskrig og dens millioner av ofre minnet i hundrevis av seremonier over hele Europa og i mange andre steder i verden. EU holder et eget toppmøte i Flandern, på første verdenskrigs slagmark. Konflikten kostet nesten ti millioner mennesker livet og skadet ytterligere 20 millioner. De skal æres uten at krigen glorifiseres. Verdens mest avanserte industriland benyttet alle midler og all mulig teknologi for å slakte sine fiender. Halvparten forsvant i eksplosjoner så kraftige at levningene aldri ble funnet.

Krigen satte punktum for fire av verdens mest dominerende monarkier, men åpnet vei for kommunismen, for nazismen og for andre verdenskrig. Årene fra 1914 til 1918 forandret alt. Og etterdønningene virker fortsatt på verden. Krigen på Balkan på 1990-tallet og dagens dramatiske uro i Midtøsten, har sitt opphav i oppgjøret etter første verdenskrig. Det var krigen som skulle ende all krig, men som har fortsatt å generere død og konflikt helt fram til i dag.

I krigens millioner av ofre ligger det evig lærdom, kunnskap og ydmykhet. Den er en påminnelse om den verdensomspennende rekkevidden av uroligheter vi ser på som regionale. Skuddene i Europas randsone i 1914 rammet kontinentets hjerte. I dag er vi og Europa involvert i mange konflikter som oppleves som fjerntliggende. Disse trekker til seg mengder unge, desperate menn med dårlige framtidsutsikter. En av krigens lærdommer er at katastrofen 1914 ble utløst av en 19 år gammel fanatiker.

Mer fra: Kultur