Corner er ikke mål

To dager før den norske serieåpningen er det fastslått: Corner er ikke mål. Og tenk på alle dem som går rundt og tror på det motsatte.

Fotball er lange og korte pasninger, vendinger, skudd, headinger og innkast. Men hva gir scoringer? I hvert fall ikke cornere, etter hvert oversatt til hjørnespark på norsk. I går ble boka «Tallenes tale» lansert med den deprimerende undertittelen: «Alt du tror om fotball er feil». De to amerikanerne Chris Anderson og David Sally er økonomer, ikke fotballtrenere, men de har studert fotballen fra tallenes ståsted. Det gir oss noen nye sannheter. Her får vi ta bare en av dem.

David Sally undret seg over hvorfor det stiger et forventningens brus over enhver britisk fotballstadion når et av lagene får corner. For det er liten grunn til å vente noe som helst. Så han satte seg ned og analyserte 134 kamper i Premier League fra sesongen 2010-11. I disse kampene ble det dømt 1.434 hjørnespark. Og han startet jakten på «corner er mål», en av fotballens mange myter. Corner skal altså føre til avslutning på mål, som igjen ofte skal gi scoringer.

Men nei da. Bare hvert femte hjørnespark førte til skudd eller heading mot mål. Fire av fem cornere ender altså i ingenting. Og hva resulterer avslutningene i? Veldig sjelden i scoringer. Hvert niende skudd etter corner endte i mål. Eller sagt på en annen måte: 89 prosent av avslutningene mot mål etter hjørnespark er bortkastet. Dette igjen viser at et helt vanlig hjørnespark har en scoringsverdi på 0,022. Dette igjen betyr at et gjennomsnittlig Premier League-lag scorer etter corner en gang i hver tiende kamp. Men britene jubler for corner hver eneste gang. Løkkas «tre corner er mål» gjelder heller ikke.

Skal vi slutte å ta cornere? Neida. Men kanskje vi skjønner mer av hvorfor Barcelona eksempelvis unngår innlegg, enten de kommer fra faste situasjoner eller spill? For i praksis spiller man fra seg ballen. Så ved første corner på Molde stadion fredag kveld: Det er bare å bli sittende.