Disse protesterte mot de høy bompengesatsene. De kjøre fra Sandvika til Oslo i sneglefart

Bygger vi for mye vei?

Bompenger seiler opp som en het potet i kommunevalgkampen flere steder i Norge.

Landet bygges stadig, og veier, bruer og tunneler koster penger. Mange penger. Problemet er bare at mange ikke vil betale for disse veiene. Ikke vil de betale bompenger, og ikke gjaller det noe krav om økt skatt over landet heller.

Å få regningen for våre valg er en helt riktig måte å tvinge oss til å være voksne på. Voksne folk velger. Skal jeg ta en øl til eller skal jeg få nok søvn? Skal jeg dra på ferie eller betale ned litt mer på boliglånet mitt? Skal vi ha ny bil eller pusse opp kjøkkenet? Skal vi bygge en ny motorvei, eller et nytt sykehus? Eller sette ned skatten? En krone kan tross alt bare brukes en gang.

Det er jo ikke hemmelig at det finnes alternativer til bompenger. Hvis du vil ha vei, men ikke bompenger, kan du kutte i skole, utdanning, helse, bistand, kultur, forsvar eller andre formål vi finansierer med fellesskapets midler i stedet. Eller du kan øke skatten.

Har du brukt en krone er den borte. Barna skjønner dette. En tiåring som står i kiosken og knuger en varm 20-kroning skjønner at hun kan kjøpe seg en is til 17 kroner. Eller hun kan kjøpe en sjokolade til 20 kroner. Men hun kan ikke kjøpe både is og sjokolade. Pengene rekker ikke til. Vi har et problem når de som styrer landet ikke forstår det som er opplagt for ti år gamle barn.

Det beste eksemplet på dette er tøyseforslaget som nettopp ble vedtatt på Fremskrittspartiets landsmøte. Partiet med landets finansminister har nå bestemt at de vil ta 100 milliarder kroner ut av pensjonsfondet vårt, og bruke det til å betale ned landets veier og slik fjerne behovet for bompenger. Det er som om barnet i kiosken løper hjem og tyvlåner pappas kredittkort og kjøper hele restlageret med is og sjokolade. Sikkert moro der og da, men barnet vet jo innerst inne at det er juks, og at festen kommer til å få en brå slutt.

Du blir nemlig ikke rikere av å flytte penger. Pensjonsfondet vårt er jo også våre penger. Tenk om Frp hadde sagt «nå skal alle få en gratis bil av staten» og så etterpå sagt at «forresten betalte vi bilen du fikk med penger vi tok fra din private pensjonskonto». Det er akkurat det samme, men folk hadde åpenbart protestert.

Veiene våre blir selvsagt ikke noe billigere av at vi betaler dem fra sparekontoen istedenfor fra lønnskontoen. Av at vi kutter i folks pensjonssparing for å finansiere veibygging. Dette er tullepolitikk fra folk som ikke vil fortelle velgerne sine sannheten. At politikk er å velge. Du kan ikke både få gratis veier og pensjonssparing på en gang. Ikke med mindre du vil gi opp noe annet.

Spørsmålet som melder seg når det ikke er mulig å bli enige om en måte å finansiere alle disse veiene på er jo da dette: Kan det hende at vi rett og slett bygger mer vei enn vi egentlig ønsker oss. Eller i hvert fall mer enn vi er interessert i å betale for? Og hva gjør vi i så fall med det?