To tunisiske kvinner vasser ved Ghar El Melh-stranda nær Bizerte nordøst for hovedstaden Tunis i august i år.

Burkini, bikini – to sider av samme mynt

Flagg bikinioverdelen høyt sammen med burkinien i dag. Jeg tror de trenger en luftetur.

Jeg blir ikke så overrasket over verden for tiden som jeg pleide å bli. Vesten prøver å ha verdensherredømme gjennom å åpne opp markeder, tømme land for ressurser, og pushe Coca-Cola- og Pepsicoprodukter på mennesker som ble frastjålet vann i førsteomgang. Mens IS gjør opprør mot dette systemet også ved å kjempe for verdensherredømme, annihilere kulturarv, og ødelegger ressurser og hjem.

Det har blitt daglig kost nå, denne tanken om å «fight fire with fire». Det løser ingenting. Men, vi gjør det igjen og igjen.

Jeg så det i går også, da jeg så bildet av fire politimenn med batong og pepperspray som tvang en kvinne til å kle av seg på en strand i Nice i Frankrike. Fire menn som forteller hva en kvinne skal gjøre, etter at hun har blitt fortalt av et annet mannsdominert system en annen ting. Da begynte blodet å boble igjen. Takk GUD for det (ingen religiøse tilknytninger der – pust ut).

Om scenarioet er slik det har blitt fremstilt i media, så er saken den at en kvinne dro på stranden for å nyte en varm sommerdag. Hun dro dit akkurat som så mange andre mennesker som bor i Frankrike gjør. Som så mange som er på ferie i Frankrike gjør. Og som så mange som er i Norge gjør.

Forskjellen, enn så lenge, er at hun ble tvunget til å kle av seg fordi klærne hennes rett og slett så for «religiøse ut». Hun hadde på seg en tunika og leggings. Ulovlig. De andre på stranda hadde allerede kledd av seg til de passende vestlige uniformene: badeshorts, badetruse og bikinioverdel. Lovlig.

Det vi tydeligvis må forstå er at for det første, så er det viktig å dekke til kjønnsorganer og kvinnelige brystvorter slik at ingen skal få noen dårlige ideer og ikke kunne klare å kontrollere lystene sine. For det andre, så må man ikke dekke seg til for mye, for da kan man risikere å oppfordre til terrorisme.

Sånn har det blitt, gitt.

Løsningen, dog, er tydeligvis å peke, dømme, rope, diskriminere og forby. Det fungerer sikkert kjempebra. Eller kanskje ikke?

Denne hendelsen i Nice viser jo hvor bakvendt den tankemåten er. Ta en kvinne; hun ser ikke det hun går ikledd på stranda som et problem fordi hun føler seg inkludert i samfunnet – og så – ekskluder henne ved å påføre tvang. Hva skjer da? Ekskludering fører til radikalisering. Ett poeng til IS!

Ja, det er mest sannsynlig en grunn bak bekledningen som er religiøs, røttene godt plantet i et livssyn som er patriarkalsk. Likeså er bikinien plantet i et forvridd kvinnesyn også. Dette må tas opp i diskusjon og samtaler med kvinner OG menn. Sammen. Ikke menn som diskuterer kvinner og forteller de hva de skal gjøre, eller kvinner som diskuterer menn uten at mannen forstår problemet. Inkludering fører til gjensidig respekt. To poeng til menneskeheten!

Jeg heier ikke noe mer på burkini, burka eller hijab enn jeg heier på miniskjørt, push-up eller restylan. Det er produkter av et system. Ved å forby de enkelte tingene blir ikke problemet borte, systemet blir sterkere. Jeg heier på slutten av patriarkiet. Jeg håper den kommer snart før det tar knekken på oss alle.

Så, alle brødre og søstre; flagg bikinioverdelen høyt sammen med burkinien i dag. Jeg tror de trenger en liten luftetur.