BROSKAPET VS. MILITÆRET I VOLDENS GREP: HVEM DREPER HVEM I EGYPT?

I et Egypt fanget i voldens grep der brorskapets støttespillere kjemper mot sine opponenter for å få Mursi reinnsatt som landets president - kjempes det i både gatene og i mediene. Hvem har overtaket i Egypt nå – militæret, folket, eller brorskapet?

Rebel var en folkekampanje for å bli kvitt president Mursi og brorskapet. Den hadde som mål å samle inn over 15 millioner underskrifter. Målet var å samle inn like mange eller flere underskrifter enn det antall som stemte på han i presidentvalget for et drøyt år siden. Angivelig lyktes Rebel-kampanjen med å samle inn intet mindre enn 22 millioner underskrifter mot Mursi. Kravet til de som undertegnet var at Mursi skulle gå. 30. Juni silte millioner av egyptere ut i gatene igjen for å sette et fysisk ”folkekrav” bak kampanjen. Senere igjen flommet mange, trolig også store milliontall ut i gatene sammen med general Sisi for å vise ”folkets vilje” om at militæret sørger for en overgangsperiode fram til det stilles nye valg.

Imens, i Kairo, Alexandria og andre steder i Egypt har også pro-brorskapet tilhengere stått for store demonstrasjoner. Angivelig kun på tusentallet. Når det gjelder tall, er ikke tallene helt sikre. I grunn, ikke for noen av demonstrasjonene.

Og tall er makt og propaganda. Men jevnt over, rapporteres det om langt flere egyptere som er mot Mursi og brorskapet enn de som er for. Vi snakker millioner versus hundretusener. Selv al-Nour, salafist partiet, har utalt seg i denne retningen. At majoriteten av egyptere virker til å være i mot Mursi og brorskapet stemmer også med mine egne inntrykk fra å ha oppholdt meg i Egypt i siste halvdel av juni i år samt å ha fulgt med på medier. Stemningen i Kairo var anspent som bare det, før den 30. Juni - men det var absolutt ingen tvil om hvilken vei dette ville gå. Mursi ville bli nødt til å gå av eller bli avsatt. Hvorfor Mursi og brorskapet ikke valgte en annen type retrett – som ville ha ført til mindre sinne blant egne rekker – er fremdeles et uavklart spørsmål.

Før 30. Juni fryktet mange egyptere voldelige respons dersom Mursi ble avsatt. Dessverre fikk de rett i dette.

Siden har vi har alle sett grusomme bilder av mye blod, mange lik, skuddsår og torturerte kropper som ligger i hauger. Det er forferdelige scener som kan brenne seg inn i netthinnen. Det er et Egypt i voldens grep.

Ja, nå er Egypt preget av en voldsbølge som mange er meget fortvilet over. Det er mange uskyldige liv som går tapt. Situasjonen er meget uoversiktlig.

Hvem dreper egentlig hvem? Hvem har skylda? Hvem er verstingene? Det er disse spørsmålene som raserer ikke bare egyptiske medier, men til en viss grad også vestlige medier - og som blir diskutert opp og ned i alle sosiale medier av egyptere og andre engasjerte i egyptisk politikk. Skjønt mange vestlige medier ser ut til å ha tatt et standpunkt om at brorskapet og deres støttespillere er de som blir utsatt for mest voldelige angrep –fra militæret. De er også meget bekymret over at dette er et militærkupp. Her er det faktisk store overlapp til brorskapets støttespilleres eget narrativ om det som foregår på den politiske scenen i Egypt. Kort oppsummert: kupp og drap.

Brorskapet og deres støttespillere har lyktes med å spre bildemateriale og videoer som viser angrep fra militæret eller politi. Det rapporteres om mange dødsfall i brorskapets leir. Det stilles spørsmålstegn ved drapene. Det hevdes at politiet og militæret skyter for å drepe. Angrep på ”Fredelige demonstrasjoner” blir gjentatt som en slags mantra. Og det er lett å bli veldig grepet av denne versjonen av det som foregår i Egypt akkurat nå. Jeg har blitt det selv også.

Samtidig er det liten tvil om at tilhengere av brorskapet, har åpent oppfordret til vold, blod, og martyrdom gjentatte ganger dersom ikke Mursi blir gjeninnsatt. Det betyr ikke at alle som støtter brorskapet er for en voldelig utgang av denne konflikten – men denne type deklarasjoner får bare en utgang: at militæret må fjerne demonstrantene ved makt. Både fordi det er nokså utenkelig at Mursi vil bli gjeninnsatt, og fordi blant pro-brorskapet demonstranter finnes det de som har oppfordret andre til å dø for brorskapet – og noen av demonstrantene bærer våpen selv.

Brorskapet har definitivt spilt ”offerkortet” – at de til stadig blir angrepet til tross for sin uskyld og ikke voldelighet. Dette betyr ikke at brorskapet ikke har vært utsatt for til tider unødvendig maktbruk fra militæret. Men, brorskapets portretteringen av seg selv som uskylden selv i møte med volden i Egypts gater nå – er med ett ord – falsk. Det finnes nok av brorskapet støttespillere som med meget klartekst har oppfordret til blod. Dette kan man ikke bare late som ikke foregår bare fordi man synes det er skummelt at millioner av egyptere har bestemt seg for å la sitt ”høyt elskede” militære ta affære i en nokså kaotisk politisk situasjon.

”Skyter de seg selv?” spurte Carl Blidt om Brorskapets tilhengere – etter en mediedekning om flere titallsdrepte. Lenge hørte vi kun om drepte blant brorskapets tilhengere. I begynnelsen av uken flommet det over av fotografier og videoer av voldelige sammenstøtt, lik, og feltsykehus. De tapte livene var neste utelukkende fra brorskaps-tilhengere. Men de siste dagene har reportasjer om drepte sivile blant anti-Mursi demonstranter eller til og med tilfeldig forbipasserende også begynt å dukke opp. Jeg vet om folk som har mistet livet på denne måten. De siste dagene er det dukket opp bildeserier av ofre for tortur som er angivelig blitt utført av brorskapstilhengere. Det har også dukket opp reportasjer og videoer som viser hvordan barn og fattige brukes som martyrer i pro brorskapsdemonstrasjonstog – noen ganger uten helt å være klar over hva de er med på. Noen av bildene og videoene (trolig fra begge sider av konflikten) er fabrikkerte eller til og med fra andre land. Egne nettsider drives nå med det formål å skille fabrikkerte nyhetsbilder fra ekte.

Våkn Opp! Det foregår en stor propagandakrig i Egyptisk offentlig rom nå. Og – vestlige medier må sperre opp øyne for dette. Mens militæret forsøker å tegne et scenario der de kun utøver vold der det er strengt tatt nødvendig, forsøker brorskapets tilhengere å male et bilde av seg som offer for vold i kontrast til å være utøvere av vold. Men sannheten er nok et sted i mellom. Alle parter er både litt skyldige og litt uskyldige. Konklusjonen min så langt er kanskje overraskende nok - at militæret er muligens litt mindre skyldige enn de har blitt tegnet til å være i alt hysteriet om et ”militærkupp”.

Anbefalt lesing som denne teksten er inspirert av:

‘UNICEF decries use of children in Egyptian protest’,

http://english.ahram.org.eg/News/77816.aspx

If you are not with us, you are against us,

http://www.dailynewsegypt.com/2013/07/29/if-you-are-not-with-us-you-are-against-us/

Egypt er på brestepunktet,

http://www.nrk.no/ytring/egypt-pa-brestepunktet-1.11155064

(Arabic, Translation): Is this for real?,

https://www.facebook.com/DaBegad

(Arabic, Translation): And Tomorrow we will kill Hamazawy,

http://shorouknews.com/columns/view.aspx?cdate=30072013&id=96892fcb-314a-4471-8503-89f2b80b4825#.Uffya4_JFQg.facebook

Altered Images: Egypt's disinformation war,

http://www.bbc.co.uk/news/blogs-news-from-elsewhere-23469516

Children Used on the Front-line of Islamist Demonstrations,

http://egyptianstreets.com/2013/07/30/children-used-on-the-front-line-of-islamist-demonstrations/

Egypt Clashes Lead To Twitter Spat With Sweden's Foreign Minister Carl Bildt,

http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/07/27/egypt-carl-bildt_n_3664591.html

For the Love of the Egyptian Army?: Laying Down ‘The will of the People’,

http://newmeast.wordpress.com/2013/07/26/for-the-love-of-the-egyptian-army-laying-down-the-will-of-the-people/

COUP OR NO COUP? – THAT IS THE QUESTION! EGYPT FACES YET ANOTHER CRITICAL TRANSITIONAL PHASE,

http://newmeast.wordpress.com/2013/07/06/coup-or-no-coup-that-is-the-question-egypt-faces-yet-another-critical-transitional-phase/

Revolution 2.0 or revolution in reverse?,

http://newmeast.wordpress.com/2013/07/02/revolution-2-0-or-revolution-in-reverse/