Politikk

Bistandsros med bismak

Solberg-regjeringens lederskap med en satsing på utdanning globalt og en økning i bevilgningene fortjener ros, men ikke ubetinget da de har ekskludert høyere utdanning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tone Skogen sier i sitt innlegg i Dagsavisen 28. august at hun er enig med SAIH om at en framtidsrettet utviklingspolitikk må være basert på kunnskap.

SAIH er glad for Solberg-regjeringens lederskap med en satsing på utdanning globalt og en økning i bevilgningene. Vi er også fornøyd med at Norge har tatt eierskap til Safe Schools-initiativet, hvor beskyttelse av skoler og universiteter i krig og konflikt er prioritert og har bidratt til at flere land har forpliktet seg. Men SAIH savner et overordnet fokus på høyere utdanning i satsingen og mener at norske myndigheter må ha en helhetlig tilnærming på utdanning, der grunnskole og høyere utdanning er gjensidig avhengig av hverandre. I evalueringsrapporten fra Norad «Rising to the challenge. Results of Norwegian Education Aid 2013-2016», som Tone Skogen henviser til med gode resultater om regjeringens innsats på utdanningsbistand, er høyere utdanning systematisk ekskludert.

Vi ønsker også å se en økning utdanningsbistanden i tråd med krav fra Global Campaign for Education (GCE) – som ber om at Norge trapper opp utdanningsbistanden til 15% av bistandsbudsjettet fram mot 2020. Innenfor denne økningen er det også rom for strategisk satsning på høyere utdanning.

Dette er nødvendig om vi skal nå bærekraftsmål 4 innen 2030.

Mer fra: Politikk