Debatt

Bemanningsnorm, nok for bedre barnehagekvalitet?

Det er ikke tvil om at god bemanning kan være en god hjelp for å få bedre kvalitet i barnehagene. Men bør vi ikke ha enda høyere ambisjoner for kvaliteten i tilbudet til barna våre?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det har i lang tid vært debatt om hvor fort det er mulig å få på plass en bemanningsnorm i barnehagen. Debatten har tatt, og tar fortsatt, stor plass i barnehagesektoren. Mange ser på en slik norm som universalløsningen for å utjevne de store forskjellene i kvaliteten mellom barnehagene.

PBL mener dette er en veldig viktig debatt, men tror ikke bemanningsnorm alene er noen vidundermedisin.

Vil øke bemanningen med mindre enn en prosent

I følge statsbudsjettet er det i dag 6,04 barn per ansatt i gjennomsnitt på landsbasis. Det er riktignok store variasjoner mellom kommuner og mellom barnehagene, og derfor skjuler det seg noen utfordringer i tallet oppgitt i statsbudsjettet. Likevel: Med en bemanningsnorm på 6 barn per ansatt, vil økningen i bemanningen totalt utgjøre mindre enn en prosent.

Ansatte med utdannelse gjør en positiv forskjell

Jeg er mest redd for at debatten om bemanningsnorm gjør at  barnehagesektoren ikke jobber godt nok med å løse de utfordringene som kan og bør løses uavhengig av når og hvordan en bemanningsnorm skal innføres:

  • Andelen ansatte med utdannelse som barnehagelærer eller fagarbeiderutdannelse er lav. Hovedårsaken til dette er at det har vært mangel på spesielt barnehagelærere. Tilgangen på barnehagelærere er vesentlig forbedret over det meste av landet. Når det nå er tilgang på barnehagelærere, er det viktig at myndighetene og barnehageeierne legger til rette for at disse kan få jobb i barnehagene. Ansatte med utdannelse gjør en positiv forskjell for kvaliteten. Der det skal flere ansatte inn i barnehagene, er det viktig at dette først og fremst er barnehagelærere og fagarbeidere.
  • Organiseringen av arbeidet i barnehagen er også viktig å se nærmere på. Hvem møter foreldrene og hvor mange er til stede for barna i løpet av barnehagedagen? Vi vet, blant annet fra en undersøkelse gjort av Trøndelag Forskning og Utvikling på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet i 2015, at bemanningen varierer mye mellom barnehagene i løpet av barnehagedagen. I 60 prosent av kommunale barnehager er det full bemanning i bare 4-5 timer per dag, mens det i 94 prosent av private barnehager er full bemanning i 6-7 timer per dag. Denne type forskjeller løser ikke en bemanningsnorm. 
Kvalitetsheving trenger ikke vente på bemanningsnorm

Skal barn oppleve jevnere og bedre kvalitet i barnehagene er det noen prosesser som ikke trenger å vente på en bemanningsnorm.  Arbeidet med å få flere barnehagelærere og fagarbeidere inn i barnehagen – og et kontinuerlig arbeid med organisering av barnehagedriften er to prosesser som bare kan starte.

Og hvis disse oppgavene prioriteres, vil barnehageansatte – uavhengig av bemanningsnorm – kunne få mer tid til kjernen i sitt oppdrag.

Til barnas beste.

Mer fra: Debatt