Debatt

Bedre plass for frivilligheten

I dag legger kulturministeren frem frivillighetsmeldingen. Jeg håper staten skaffer flere og bedre lokaler til frivillig aktivitet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er så lett at frivilligheten blir møtt med honnørord og klapp på skulderen. Frivillige trenger også steder å være slik at de kan bruke mest mulig tid på den frivillige aktiviteten.

Frivillige i Norge bidrar med et overveldende antall arbeidstimer for felleskapet. Det å være frivillig gir god mening og innhold til livene våre, vi legger til rette for ungene våre, for nabolaget, for folk som trenger hjelp både lokalt og i verden. Det gir oss korps på 17. mai, matpakker til gatens folk, leksehjelp på bibliotekene og besøksvenner i fengselet. Det er uendelig med oppgaver, noen veldig viktige, andre mest morsomme. Til sammen er frivilligheten et viktig lim i samfunnet.

Staten har utfordret kommunene på å gjøre sine lokaler tilgjengelige for frivillig aktivitet, og vi er i god gang med dette. I forbindelse med den nye frivillighetsmeldingen har vi bedt staten være konkret på hvordan de også kan gjøre sine lokaler tilgjengelige for frivillig aktivitet. Det er 1100 nasjonale organisasjoner som har base i Oslo. Staten eier betydelige eiendommer både i Oslo og i landet, kan disse åpnes for frivillig aktivitet? Kan staten vise den samme tilliten til innbyggerne som kommunene gjør? Kan staten bidra til utviklingen av bookingløsninger og driftsmodeller som er håndterbare for frivilligheten og eiendomsforvalterne? Når vi investerer i offentlige lokaler bør de kunne brukes større deler av døgnet og vi må kunne dele på dem.

I Oslos frivillighetsmelding fra 2016 la vi vekt på konkrete tiltak som skal styrke vår rolle som støttespiller og tilrettelegger for frivillig aktivitet. Det må være enklere å finne steder å drive aktivitet, det må være lett å søke om støtte og tillatelser. Byrådet skal investere over 6 mrd i idrettsanlegg, og per i dag er 12 bibliotek meråpne fra klokka 7 til 23 alle dager. Vi jobber med bookingløsninger for flere lokaler. Oslo har 170 skoler og det er større kapasitet enn det som brukes.

Samfunnet har mange møtelokaler som kunne brukes mer om det fantes en løsning for å låne dem. Kan vi f.eks. bruke kantina på Helsedirektoratet til sjakklubb på kveldene?

Mer fra: Debatt