Debatt

Barnebok eller påskekrim?

De fleste barn begynner å glede seg til ferie når påskepynten og påskegodtet settes fram i butikkene. Men syv dager med påskeegg og kos med de nærmeste er ingen selvfølge for mange barn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Påsken bringer med seg et løfte om vår, naturen våkner til nytt liv, og selv trekker vi pusten godt inn, og gjør oss klare for vårrengjøringen: Vi rydder bort vintergarderoben, setter ski og akebrett inn i boden, bytter til sommerdekk, raker i hagen, reiser, møter venner, leser påskekrim, lager tradisjonell mat og spiser påskeegg og vurderer å ta seg noen ekstra treningsøkter. Men hva med de minste «påsketuristene»? Hva skal de gjøre i påskedagene?  Hva slags opplevelser venter dem? Blir det høytlesing i armkroken eller påskekrim på skjerm?

De fleste barn begynner å glede seg til ferie når påskepynten og påskegodtet settes fram i butikkene. For mange er dette ensbetydende med en uke skolefri, kanskje en reise til varmere strøk, en hyttetur med familien, og lov til å kose seg med litt ekstra godt. Men syv dager med påskeegg og kos med de nærmeste er ingen selvfølge for mange barn. Noen barn bærer en tung klump i magen som ikke stammer fra påskelam eller kvikklunsj og appelsin. Er du i stand til å se denne klumpen, når du treffer nabobarnet eller eleven din i eller etter ferien?

På oppdrag for Blå Kors gjennomførte IPSOS nylig undersøkelsen «Barn i sårbare familier» som viste at 54 % av respondentene har vært bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, men at kun 10 % har valgt å snakke med barn de var bekymret for. 34 % gjorde ingenting da magefølelsen deres fortalte dem at noe ikke var helt i orden med barnet.

Det er ikke bare omsorgspersoners rusbruk, psykiske plager eller økonomien som oppleves belastende for barnet. Kanskje legger du ut bilder på Insta, skriver flotte innlegg på Fb og følger alle dine venners feeder gjennom påskeuka? Da bør du vite at nær halvparten av barn fra åtte til atten år opplever at deres foreldre/foresatte blir mindre tilgjengelige når de er opptatt av skjerm. Godt over en tredjedel av utvalget undersøkelsen vår synes at deres foreldre/foresatte skulle vært mindre opptatt av skjermbruk.

Alex er en bamse som har en vond klump i magen fordi han har hatt en vanskelig uke. En trygg voksen Giraff ser ham, og oppdager at denne klumpen egentlig er en stor knute av garntråder i forskjellige farger. Hver gang Alex kjenner på en følelse, knyter det seg til i magen hans og en liten larve begynner å spinne en tråd. Giraffen ser syv forskjellige tråder i alle regnbuenes farger i magen hans. Disse trådene er egentlig følelsene til Alex, og uten den magiske empatisaften som mange voksne har, blir de for lange, og knyter seg sammen slik at de blir til en stor og vond knute i magen.

Barn trenger oss voksne for å løse opp disse knutene; de trenger at vi ser dem og at vi klarer å forstå hvilke behov barnets følelser gir utrykk for. De trenger også at vi tar tak i disse følelsene og hjelper til med å bearbeide dem. Giraff bruker strikkepinner og strikker et skjerf til Alex av garntrådene i magen. Slik viser han at det går an å gjøre noe med disse trådene, at det finnes hjelp og håp som varmer. Når vi voksne klarer å sette av litt mer tid til øyekontakt og en ekstra prat med barnet, så fyller vi magene deres med empatisaft som løser opp den tunge knuten. Når knuten løsner, kan den gi barnet følelsen av å ha «sommerfugler i magen», - en stor lettelse og opplevelse av at «jeg bærer ikke det tunge og vonde alene». Dette gir grobunn for nysgjerrighet og interesse for livet; – som gode forutsetninger for barnets læring og utvikling.

Blå Kors har nettopp gitt ut barneboken «Sommerfugler i magen» som handler nettopp om dette.

«Påske er hele livet på en uke», har Karsten Isachsen en gang sagt. Hver dag foretar hver og en av oss mange valg og prioriteringer, og i dagene rundt påske har mange av oss litt ekstra tid. Hva vil du bruke den ekstra tiden din til? Har du bestemt deg for om du i påskedagene skal lese høyt for en annen, eller om du skal lese påskekrim for deg selv? Og skal du ta deg tid til å løfte blikket for å se om noen trenger å møte det?

Barndommen varer livet ut.

Er du bekymret for et barn og ønsker å vite hvordan man går frem?: www.jegser.no

Svetlana Dudaitiene er psykolog, rådgiver i Blå Kors, avdeling Forebygging, og medforfatter av boken «Sommerfugler i magen».

Mer fra: Debatt