Barn i Jemen sultes av stormaktene – hva gjør Norge?

Ett dødsfall er en menneskelig tragedie – en million er følelsesløs statistikk.

Overgrep og sivile lidelser forsvinner raskt fra medienes søkelys når sensasjonen har lagt seg, og sult og død blir en del av hverdagen. Slik som i Jemen, hvor en Saudi-Arabia-ledet koalisjon bomber houthi-opprørere uten tanke på at det også rammer sivilbefolkningen. FN kaller situasjonen i Jemen for vår tids største humanitære katastrofe, og den er menneskeskapt. Hvert tiende minutt dør et barn i Jemen, titusener sivile har allerede blitt drept og millioner er på flukt som følge av krig, tørke og en langvarig blokade. Vi kan ikke tillate oss å se bort og glemme. Særlig ikke når vi er en del av problemet.

Flyktninghjelpen stilte forrige uke krav til USA, Storbritannia, Frankrike og Iran, som i dag er involvert i krigen: De må sørge for en øyeblikkelig våpenhvile, FN-mekling og sikre humanitærhjelp inn til Jemen. Denne uken ba USA alle parter komme til forhandlingsbordet, og den franske forsvarsministeren krevde tirsdag en slutt på krigen. Men hvor er Norge?

De Grønne mener Norge må kreve at våre allierte som deltar i den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen, nå sørger for at mat og humanitær hjelp når fram til uskyldige sivile som er gjort til brikker i et storpolitisk spill. Norge bidrar økonomisk til humanitær respons, men det holder ikke å spytte inn bistandsmidler når vi samtidig tjener penger på en videreføring av konflikten.

For Norge har et enda større ansvar. Mens barn i Jemen sulter, og avisene her hjemme skriver om kalorier og TV-høsten, tjener Norge millioner på våpensalg til land som deltar i konflikten. Ikke nok med det: Vårt eget oljefond dobler sine investeringer i Saudi-Arabia. Det er på høy tid at norsk eksport av militært materiell til Saudi-Arabia stanses, og også oljefondets investeringer i våpenfabrikker må opphøre.