Angsten 
for båser

Begreper er etablert for å forenkle språket.

I flere dager har vi i Dagsavisen kunnet lese om skeive folk og lhbt-folk - innbefattet lesber, homser, bifile og transpersoner. Noen føler at lesbebåsene blir tredd over hodet på dem, og at de ikke selv får bestemme i hvilke skeive typer de vil være. Det samme med homsesiden. Torunn Østli sier noe viktig i sine innlegg.

Det er en underlig diskusjon som egentlig ikke hører hjemme i 2013. Vi er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Begrepet lhbt er allerede innført. Det innbefatter en ny gruppe som er inne under LLHs arbeid - de som kaller seg transpersoner.

Båser eller «merkelapper» benyttes i hele vårt språk. Jeg blir kalt «Bergenseren». Hvis jeg hadde følt det var feil, hadde jeg hatt et problem. Jeg er bergenser. Begreper er etablert for å forenkle språket. Og noen ganger endrer språk seg. Men i denne sammenhengen vil jeg si at angsten for båser går over stokk og stein. Jeg er så gammel nå at jeg sier det rett ut: Jenter som tiltrekkes av og har sex med jenter, regnes som lesbiske. Gutter som tiltrekkes av og har sex med menn, er homser.

Noen beveger seg litt ut og inn i dette miljøet og tiltrekkes av det man liker, uansett kjønn. De siste årene har også andre personer blitt en del av vår politikk, arbeidsoppgaver og miljø. Det vi kaller transpersoner kan være alt fra de som ønsker å skifte kjønn, ønsker å kle seg ut som noe annet enn det de er og har stor glede av det, mange som slett ikke føler at de har funnet plassen sin eller faktisk har funnet sitt ståsted og vil bli der de er, og noen er f.eks i startfasen for hel eller delvis kjønnskifte.

Men det store spørsmålet er: Hvorfor denne store angsten for «båser» eller «grupper»? For de som befinner seg der og faktisk vil være der, føles denne oppvisning av negative holdninger underlig. Og er det lurt å skvise ut erfarne og sterke homopolitiske krefter for å innarbeide ordet «skeiv» som skal gjelde for alle og enhver? Er ikke det en ny «bås»? Tviler på at dere lykkes med det. Nå må vi komme videre. Vi skal stå sammen uansett hvilken «bås» vi føler oss hjemme i. Jeg har alltid vært og kommer alltid til å bli 
lesbisk.