Angivelig kidnapping?

Fremtiden er stjålet. Eller er kanskje kidnapping ett rettere ord? Interessant nok betyr kidnapping i tradisjonell forstand å bortføre barn. I våre dager brukes det også om bortførelse av voksne. Uttrykket er dermed utvidet. Kan det også utvides til å gjelde fremtiden? Fremtiden vår er borte, og man krever store mengder penger for at man skal få den tilbake. Absurd sammenligning mener du kanskje. Resultatet av en stålet fremtid og kidnapping av barn er likevel slående lik. Sjansen for at barnet overlever minsker for hver time.

Det er kommet enda en rapport. Ikke at vi ikke har nok rapporter om menneskeskapte klimaendringer, det eneste nye med den siste er at den fokuserer på sannsynlighet. 99,99 %.
 
Jeg har for lengst konkludert med at jeg skal gjøre alt jeg kan for å stoppe galskapen, og har lite forståelse for deg som har neste ferietur til Australia og oppusssing av huset for andre gang på to år som samtaleemne. Jeg anser deg som rammet av kollektiv galskap. Hjernevasket og ute av stand til rasjonell tenkning. 

Jeg tenker ikke engang at vi får være enig om å være uenig i hva som er viktig. Du har nullet deg selv ut på listen av mennesker som er i stand til å ta ansvar. 

For vi har et ansvar, hver og en. Sammen og alene. Du kan ikke unnskylde deg vekk i lengden. Selv om jeg har stor forståelse for tidsklemma, og at havet av plast og jævelskap synes så stort at du ikke kan gjøre noe. Det er likevel bare en illusjon. Som skandinavisk borger forurenser du mer som enkeltperson enn en hel familie i Afrika. Eller noe slikt.

Likevel skal jeg ikke påstå du er noen versting, det er strengt tatt ikke din skyld at suget etter mer og mer luksus synes nedfelt i menneskeheten. Det er bare at akkurat nå burde du ha fått med deg «heads up»en om at vi er virkelig ille ute. Alle må bidra.

Er du en av kidnapperne, eller er du en del av redningsaksjonen som desperat prøver å redde fremtiden mens det enda er tid? Du trenger ikke si det høyt. 

På tro, ære og samvittighet kan jeg love deg at du får et mer avbalansert forhold til deg selv, dissonansen mellom hvem du er og hvem du ønsker å være vil endre seg om du blir en del av motstandsbevegelsen mot klimaendringene. 

Bli miljøhelten i nabolaget! Det er en av tinga du ikke angrer på!