Å snakke høyt om overgrep

Å sette ord på overgrep, får konsekvenser. Uansett om Brett Kavanaugh får flertall.

I morgen stemmer Senatet i USA trolig over Brett Kavanuaghs kandidatur til høyesterett. Følger de den partipolitiske stemningen i amerikansk politikk om dagen, får Kavanaugh etter alt å dømme flertall. Blir han godkjent blir han sittende i høyesterett resten av livet. Det betyr ikke at metoo ikke har hatt konsekvenser.

Les også: Ville aldri valgt Kavanuagh inn i høyesterett

Det var helt stille i Senatets justiskomité da Christine Blasey Ford fortalte om overgrepet hun sier Brett Kavanaugh utsatte henne for da hun var 15 år. Han var 17. Hun fortalte om to fulle gutter, om høy musikk, om det fysiske overtaket Kavanaugh hadde da han satte seg over henne. Med skjelvende stemme fortalte Christine Blasey Ford om redselen for å bli kvalt da han holdt hånden over munnen hennes, om frykten for å bli voldtatt. Om de to guttenes latter. Kavanaugh avviser anklagene på det sterkeste. Han har USAs president i ryggen.

Ford og hennes historie er forlengelsen av metoo-bevegelsen, som eksploderte i offentligheten for ett år siden. Flere kjente menn og en del ikke så kjente menn har mistet jobb og posisjon. I USA har så langt én mann – Bill Cosby – blitt dømt i retten. I løpet av ett år har kvinner over hele verden delt utallige historier, om små og store overgrep og trakassering. Mange blir fortsatt ikke trodd. For mange får det ingen konsekvenser. Men vi lytter til historiene deres på en måte vi ikke gjorde før.

 

36 år etter at et overgrep skal ha funnet sted, hørte elleve senatorer på Christine Blasey Ford, som fortalte behersket og ubehagelig detaljert om den traumatiske opplevelsen. Over hele USA kjente kvinner seg igjen. Telefonlinja til The National Sexual Assault Hotline, en hjelpetelefon for ofre for overgrep, glødet: Antall innringinger gikk opp med 147 prosent etter Fords vitnemål. Amerikanske kvinner ringte til og med inn til TV-kanalen C-SPAN og fortalte om overgrepene de selv ble utsatt for for ett, to, fem og 20 år siden. Til vanlig sender C-SPAN direkte fra ganske kjedelige offentlige møter. Det er ingen typisk bekjennelseskanal. Men at Ford fortalte hva som hadde skjedd med henne, fikk kvinner over hele USA til å ville dele sine historier. De er urovekkende mange.

Det å snakke høyt har kraft. Det fikk Ana Maria Archila og Maria Gallagher erfare. De to kvinnene stanset Jeff Flake, den ene republikaneren i tvil i Senatets justiskomité, sist fredag. De to kvinnene stengte fysisk heisdøren for senatoren, og fortalte sine historier, mens en ukomfortabel Flake trykket febrilsk på heisknappen og så ned i gulvet. – Se på meg, beordret Gallagher, og fortalte at hun selv var blitt utsatt for overgrep. Jeff Flake så på henne. Lytt til oss, var budskapet. Lytt til Christine Blasey Ford. Lytt til Deborah Ramirez, som også har anklaget Kavanaugh for overgrep. Lytt til Julie Swetnick, som har fortalt om Kavanaughs aggressive seksuelle oppførsel i ungdommen. Lytt til kvinner når de forteller om overgrep. Tro på dem. Tro på oss.

Jeff Flake lyttet. Og handlet. Flake – og de to kvinnene som konfronterte han – er grunnen til at avstemningen om Kavanaugh ble utsatt en uke, mens FBI fikk oppdrag gransking. Det er ikke stort en kan finne ut om 36 år gamle anklager på én uke. Det hvite hus har allerede slått fast at anklagene ikke holder vann, etter å ha sett deler av FBI-rapporten. Etter alt å dømme skal senatet stemme over hvorvidt Brett Kavanaugh skal få USAs aller høyeste utnevnelse i morgen. Hans framtid avhenger av tre tvilende republikanske senatorer. Nevnte Jeff Flake, samt Susan Collins og Lisa Murkowski. Får han flertall, vil det være et slag i ansiktet til alle kvinner. Men det gjør ikke historiene deres mindre verdt.

Den amerikanske poeten Adrienne Rich døde i 2012, og opplevde aldri den moderne metoo-bevegelsens kraft. Men det å fortelle, å dele historier om urett og overgrep har mennesker alltid gjort. Vi må fortelle hva som skjer for å kunne endre urett. «Når en kvinne forteller sannheten, øker hun rommet for mer sannhet rundt henne», skrev Rich i essayet Women and Honor i 1975. Stillhet har aldri beskyttet noen. Snakk ut, er hennes budskap.

Christine Blasey Fords vitnemål mot Brett Kavanaugh illustrerer både metoos begrensninger og styrke. Kavanaugh kan bli utnevnt høyesterettsdommer på livstid, til tross for anklagene mot ham. Han kan bli tungen på vektskålen i avgjørelser om retten til selvbestemt abort, og til saker om nettopp seksuell trakassering.

Metoo: Derfor må vi fortsette å brøle

Er du litt lei av metoo nå?

Det betyr ikke at metoo ikke har hatt og vil ha konsekvenser. Et modig vitnemål foran USAs senatorer, sendt rett inn i stuene og på telefonene og nettbrettene til hele USA, har rørt ved noe.

Ved å snakke høyt om sin historie om urett og overgrep, gjør Christine Blasey Ford og alle kvinner som delte og fortsatt forteller andres erfaringer mer sanne. Uansett hva republikanerne stemmer i morgen.