43 mann, få svar

Lars Lagerbäck har sittet et drøyt år som landslagssjef og har kalt inn 43 spillere på A-landslaget i denne perioden. «Dette er ikke eliteidrett», var hans lakoniske selverkjennelse da han tok ut troppen til årets første landskamp som spilles på Ullevaal stadion om to dager.

Det er en uhyre presis beskrivelse, men nå begynner han den spissingen han egentlig har lengtet etter og som var mye mer oversiktlig på Island enn i Norge. Han vil ha to streker under svarene på disse spørsmålene: Hvilken ellever skal starte for Norge? Hvem er nøkkelspillerne? Vi får ikke det endelige svaret i disse to mars-kampene heller.

For hva er sentrallinja i det norske landslaget? De fire treningskampene mot Australia, Albania, Island og Panama skal gi ham noe av svaret. Det er de siste treningskampene han får spilt. Når nyskapningen Nations League starter mot Kypros til høsten blir alle kamper tellende. Nå vil han ha slutt på breddeidretten og finne sitt lag.

Til kampen mot Australia fredag har han hentet inn Kristoffer Ajer i jakten på en stabil midtstopper. Vi vet han har Sander Berge som førstevalg på midtbanen, men han er ennå ikke spilleklar. Også må han bestemme seg for fenomenet Martin Ødegaard. Hvis Martin skal være en sentral spiller i landslaget må han plukke medspillere som passer inn. Dette vet Lars Lagerbäck alt om. Det er lagbygger han er.

Han vil ikke ha 43 spillere lenger. Han vil ha langt under halvparten og når først silingen er fullført vil han med få unntak holde seg til dem. Men kanskje han vil hente inn spiller nummer 44 før han gir seg, spilleren som av ukjente grunner ennå ikke har vært testet ut: Ghayas Zahid. Han kan få sine sjanser i juni.

Det langsiktige målet er EM-sluttspillet i 2020. Hvis ikke Norge kommer dit blir Lagerbäck pensjonist.