22 dager

Historien om Mohamed Ganam

Mohamed er født i flyktningleiren Khan Younis sør på Gaza-stripen i 1985. Hele familien har flyktningstatus og Mohamed har vært flyktning i hele sitt liv. Mohamed forteller at man møter verdens hyggeligste mennesker i Khan Younis selv om leiren omtrent ikke har hverken elektrisitet eller vann, er overbefolket og preget av høy arbeidsledighet. Mohamed ble født inn i en politisk aktiv familie. Han er den eldste av seks brødre, moren hans er rektor på en skole og faren hans jobbet i et departement før politiske konflikter hindret ham i å fortsette i jobben.

Da Mohamed var liten flyttet de til Gaza city. Helt fra han var ung har Mohamed vært politisk aktiv i Fatah-bevegelsen. Han jobbet politisk mens han studerte og etter hvert fikk han jobb hos sin onkel Mohamed Dahlan. Dahlan er den tidligere lederen av Fatah i Gaza og var involvert i flere væpnede kamper med Hamas. Dahlan og Fatah tapte kampen mot Hamas. Dahlan kan nå ikke sette sin fot i Gaza og mange av hans tilhengere opplever daglig politisk forfølgelse.

Mohamed har blitt arrestert flere ganger på grunn av sin politiske aktivitet. Hver gang har han blitt behandlet dårlig, men den siste arrestasjonen var den verste. I 22 dager hang han i kjettinger fra taket i en mørk celle, mens han ble torturert døgnet rundt. Han fikk elektriske støt i fingre og tær, han ble slått med jernrør til ribbena brakk, han ble slått i ansiktet slik at tenner falt ut og han ble vekt hver gang han holdt på å sovne. Torturistene lyste ham i øynene med et sterkt lys slik at han ikke så hvor slagene kom fra. En av vennene hans som også var fengslet fikk benet sitt sagd over mens Mohamed måtte se på. Da Mohamed til slutt ble sluppet ut av fengslet bestemte han seg for å forlate Gaza.

Før han kunne forlate Gaza begynte Gaza-krigen. 27. desember 2008 startet Israel et massivt bombardement av Gaza. I 22 dager var hele familien beleiret i huset deres i Gaza city. Rundt dem regnet det med bomber, venner og familie ble drept og hjem ble ødelagt. Etter 22 dager var 1400 mennesker døde, av dem 500 barn, 5300 var såret og 50 000 bygninger ødelagt.

Mohamed forsøkte mange ganger å forlate Gaza via grenseovergangen i Rafah mellom Gaza og Egypt, men Hamas ville aldri slippe ham gjennom. Til slutt krabbet han gjennom en av tunnelene mellom Gaza og Egypt. Fra Egypt fløy han til Tyrkia. Fra Tyrkia ble han fraktet i en lastebil til Oslo.

I Norge bodde han på mottak i Rognan utenfor Bodø. Etter at han fikk utstedt gyldig pass fra palestinske selvstyremyndigheter fikk han arbeidstillatelse og jobbet for den palestinske ambassaden i Oslo. Han har nå mistet arbeidstillatelsen og norske myndigheter har åpnet en utvisningssak mot ham. De tror på torturen han har opplevd, men de tror ikke at han kom til Norge på den måten han forteller. I juni 2011 flyttet han inn i Palestinerleiren i Hausmannsgate 14 i Oslo. I stedet for å vente passivt på brev fra Utlendingsnemnda bestemte han seg for å kjempe for palestinske flyktningers rett til beskyttelse i Norge. Mohamed venter fortsatt på endelig svar på sin asylsøknad.

Mohameds historie er nedskrevet av Kari Gellein og Kari Helene Partapuoli