Debatt

Trump er ingen klovn

Donald Trump er dødelig seriøs og en trussel mot oss alle. Når skal hans norske kolleger i storting og regjering ta til motmæle?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Verden ler nervøst av Donald Trump og hans utenrikspolitiske utspill. Lett hoderystende bruker vi ord som galskap for å beskrive presidentens krumspring. Klovnekarakteristikkene sitter løst.

Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Men slike lettvinte sammenligninger er farlige fordi de ufarliggjør ekstrem politisk kynisme og trusler mot en allerede skjør verdensorden.

Adolf Hitlers hatefulle retorikk spilte en avgjørende rolle under opptakten til andre verdenskrig. Forfølgelsen av jøder, romfolk, radikale og kommunister kom i kjølvannet av en propaganda som pekte ut påståtte fiender av Tyskland.

Trumps ekstreme retorikk var viktig i valgkampen og da han nylig ble stilt for retten igjen. Netanyahu bruker samme taktikk som selvforsvar i pågående rettssaker mot ham.

Charlotte Qvale, artist, komponist, skuespiller, regissør og Palestina-aktivist

Trump og Benjamin Netanyahu har klekket ut groteske planer om etnisk rensing av Gaza og Vestbredden, og etablering av et Stor-Israel i Midtøsten.

Begge statslederne bruker språk og metaforer med tydelige innslag av aggressiv nasjonalisme, og begge identifiserer samme ytre fiende: Terroristene. En betegnelse som anvendes bredt for å stigmatisere og kriminalisere alle motstandere av den politikken de selv fører.

Adolf Hitlers taler før og under andre verdenskrig var preget av lignende retorikk som den Trump bruker. Stikkord er ekstrem nasjonalisme, rabiate angrep på politiske motstandere og endeløse konspirasjonsfortellinger.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Hitler brukte en retorikk som konstruerer eksterne fiender som en eksistensiell trussel. Trump gjør det samme.

Hitler rettet sin retorikk spesielt mot jødene, med det jødiske holocaust som katastrofal konsekvens. Trump retter den mot eliten, ulovlige innvandrere, Kina, terrorister og liberale medier.

Donald Trumps retorikk har medvirket til et dypt polarisert USA med brutal jakt på immigranter.

Trump bruker også Hitlers retorikk om alenegang, ekstrem nasjonal identitet, historisk storhet og behovet for en sterk leder.

Hitlers nasjonalisme ble knyttet til rasistisk, «arisk» overlegenhet og mobilisering rundt «Tusenårsriket», mens Trumps ultranasjonalisme fremmes med slagordet «Make America Great Again». USA var på sitt sterkeste sist han styrte, hevder han – uten rot i virkeligheten.

Både Hitler og Trump har brukt språk som tydelig oppfordrer til vold eller væpnet kamp, slik Hitlers frådende taler før andre verdenskrig skulle oppildne folkelig raseri og berede krig.

Trump ville ikke fordømme voldelige grupper som Proud Boys og Oath Keepers da de gikk til fysisk angrep på noen av USAs viktigste institusjoner.

Trumps mange trusler er dystopiske eksempler på en uhyggelig, tungt militarisert nykolonialisme og aggressiv nasjonalisme.

Han benådet raskt de mange straffedømte medlemmene fra disse gruppene som deltok i stormingen av Kongressen 6. januar 2021 – et uhyggelig signal om oppløsning av rettssamfunnet.

Trump og Netanyahus retorikk og politikk kan ligne Hitlers propaganda og totalitære styre, som var opptakten til andre verdenskrig.

Selv om begge er demokratisk valgte ledere, har språkbruk og fiendebilder slående likheter. Det skal skapes sterke følelser av krise, overlegenhet og behov for forsvarskamp mot nasjonens fiender.

Adolf Hitler brukte sin retorikk til total krig, slik Netanyahu har brukt og bruker sin retorikk til historisk brutal nedslakting av det palestinske folket.

Norge er en liten nasjon med stor posisjon i det geopolitiske maktspillet mellom stormaktene. Russland og Kina har for lengst oppdaget Arktis, Svalbardstredet og Svalbard.

Når internasjonale rettsinstanser prøver å stanse folkerettsbruddene, er Trumps respons sanksjoner mot rettsinstansene og statsmottakelse av krigsforbryter-anklagede Benjamin Netanyahu.

Donald Trumps retorikk har medvirket til et dypt polarisert USA med brutal jakt på immigranter, deportasjoner og aggressiv våpenstøtte til Israels etniske rensing og massedrap på palestinere.

Presidenten har gått til verbale angrep på USAs allierte nasjoner i NATO, som ikke umiddelbart etterkommer hans ekstreme krav om for eksempel å overta Grønland fra Danmark.

Han går også svært hardt ut mot nasjoner som motsetter seg at USA skal «overta Gaza».

Når Trump ser litt lenger mot øst, vil han kanskje oppdage at Grønland og Svalbard kan slukes i samme jafs.

I denne dramatisk nye utenrikspolitiske situasjonen har det vært urovekkende taust fra norske stortingspolitikere, partiledere og regjeringen. Det virker som om Trump skal viftes bort som aktør i en komedie.

Hans trusler mot Mexico og Panama, Danmark og Canada, sanksjoner mot FN og Den internasjonale straffedomstolen, og ikke minst hans iskalde forslag om å okkupere Gaza, er dystopiske eksempler på en uhyggelig, tungt militarisert nykolonialisme og aggressiv nasjonalisme.

Dette er ingen komedie. Å gjenta Neville Chamberlains naivistiske «fred i vår tid»-illusjon etter møtet med diktatoren Hitler i 1938 ville være en grov politisk forsømmelse med mulige katastrofale konsekvenser.

Norge er en liten nasjon med stor posisjon i det geopolitiske maktspillet mellom stormaktene. Russland og Kina har for lengst oppdaget Arktis, Svalbardstredet og Svalbard.

Når skal opposisjonen stille krav om en ansvarlig, selvstendig norsk utenrikspolitikk mot USAs nye krigstrommer?

Når Trump ser litt lenger mot øst, vil han kanskje oppdage at Grønland og Svalbard kan slukes i samme jafs, uansett internasjonale traktater og små nasjoners suverenitet.

I Norge er det nå 12 amerikanske militærbaser, utvidet fra tidligere avtaler og en del av en større avtale som gir USA tilgang til totalt 47 militærbaser i Norden, inkludert baser i Sverige, Danmark og Finland.

Vi er allerede en framskutt utskytingsrampe for mulige angrep mot både Russland og Kina, og fremstår stadig mer rødglødende geopolitisk.

Donald Trump er ingen klovn. Han er dødelig seriøs og en trussel mot oss alle. Når skal hans kolleger i storting og regjering ta til motmæle? Når skal opposisjonen stille krav om en ansvarlig, selvstendig norsk utenrikspolitikk mot USAs nye krigstrommer?

Når sier de stopp? Og hva lover de før neste stortingsvalg? Underkastelse eller motstand?


Les også: En felles europeisk hær? Det kommer ikke til å skje

Les også debatt: Vi er vel ikke nødt til å provosere alle rundt oss?

Les også debatt: Finnes det en seier i Ukraina? (+)

Les også debatt: Trump tvinger oss til å ta ham på alvor

Les også debatt: Skal vi bare ignorere at menn straffes hardere enn kvinner? (+)

Mer fra: Debatt