I forrige uke annonserte Meta-sjef Mark Zuckerberg at samarbeidet om ekstern faktasjekking av innlegg på Facebook, Instagram og WhatsApp legges ned.
Verdens største tech-selskap, med over tre milliarder brukere, kaster inn håndkleet i kampen for sannheten på egne flater.
Det er livsfarlig for en verden med stadig færre demokratier.
Metas samarbeid har bestått av uavhengige organisasjoner fra 119 land, sertifisert av The International Fact-Checking Network, som går gjennom innhold for fakta og desinformasjon.
En rekke studier viser at inngripen fra Metas faktasjekkere har redusert troen på usannheter og bremset delingen av falskt innhold. Nå mister faktasjekkerne jobben, mens Meta fraskriver seg ansvaret for å beskytte sannheten i folks nyhetsoppdateringer.

Det er neppe tilfeldig at det skjer nå.
I løpet av sine fire første år som president, ble Donald Trump tatt i løgn av faktasjekkere i over 30.000 uttalelser, ifølge Washington Post. Etter 6. januar 2021 stengte Meta til slutt profilen til Donald Trump, etter at han hadde oppildnet tusenvis av støttespillere til å storme kongressen for å forkaste valgresultatet.
Siden da har amerikansk ytre høyre gått til frontalangrep mot Meta. Trump og hans allierte har anklaget Meta for å sensurere republikanere, etter at innlegg er tatt ned på grunn av hatefullt innhold, falske nyheter eller mistanke om desinformasjon.
Bare dager før Donald Trump inntar Det hvite hus, gir Meta til slutt etter for Trump og hans allierte. De følger Elon Musks eksempel, som i sin første uke som Twitter-sjef sparket modereringsteamet på plattformen.
Det sosiale mediet «X», som Musk døpte Twitter om til, er i dag et nettverk der hatefullt innhold og falske nyheter florerer.
At verdens mektigste tech-selskap allierer seg med en som har bygd opp sin makt rundt hat, løgn og maktmisbruk, er bekmørke nyheter.
Mark Zuckerberg erkjenner selv at skrotingen av faktasjekkerne betyr mer «bad stuff» på plattformene. Likevel beskylder han faktasjekkerne for å være partiske og for å sensurere ytringer.
Det er som fredsprisvinner Maria Ressa sa det: Det er det bare noe en som søker makt og penger kan finne på å si.
I virkeligheten har Zuckerberg det siste året ført en sjarmoffensiv overfor Donald Trump. Han har hyret inn Trumps allierte Joel Kaplan og Dana White til styrer og posisjoner i Meta, og donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond.
Samtidig inviterer Zuckerberg til et samarbeid med administrasjonen for å bekjempe europeiske forsøk på regulering og demokratisk kontroll av plattformselskapene.
Tiden er overmoden for å vise styrke mot dem som forsøker å undergrave demokratiet og den uavhengige journalistikken.
At verdens mektigste tech-selskap allierer seg med en som har bygd opp sin makt rundt hat, løgn og maktmisbruk, er bekmørke nyheter. Det bør vekke uro hos alle med et snev av et demokratisk sinnelag.
Å forlate fakta er å forlate frihet, skriver historieprofessoren og forfatteren Timothy Snyder: Hvis ingenting er sant, er alt et show der den største lommeboka betaler for flombelysningen. Når ingen stilles til ansvar for å snakke usant, kan heller ingen kritisere de mektigste. Det er det én gruppe som tjener på: De som dyrker kaos, hat og frykt blant folk.
At Donald Trump og Elon Musk bruker all sin innflytelse for å knuse faktasjekkere, er derfor ingen overraskelse. For dem er det ikke en kamp for ytringsfrihet, men å stramme grepet om makta.
I Norge bør det være en vekker. Så å si all norsk politisk debatt foregår på plattformer som ingen av oss har innflytelse på, og som nesten ikke betaler skatt i Norge.
Det samme gjelder for resten av Europa. Det er et enormt demokratisk underskudd.
Norske og europeiske politikere må stå sammen i kampen for regulering av tech-selskapene. Tiden er overmoden for å vise styrke mot dem som forsøker å undergrave demokratiet og den uavhengige journalistikken.
Å stå opp for det som er sant, er å forsvare alles ytringsfrihet. I 2025 ofres sannhetens forsvarere i ytringsfrihetens navn.
Det er et dystert paradoks å innlede året med.
Les også debatt: Elon Musks korstog er en kamp for kapitalen (+)
Les også: USA-ekspert: – En allianse verken han eller Trump kommer utenom (+)
Les også: – Joe Biden kan gjøre ganske mye på ei uke (+)
Les også: Trump burde egentlig spurt meg om å få kjøpe Grønland
Les også: Ingenting annet er som det var, så hvorfor må Arbeiderpartiet være det? (+)