Rett før jul la regjeringen frem den nye dyrevelferdsmeldingen. Men meldingen er snarere en næringsmelding, hvor større, reelle tiltak for dyrs velferd glimrer med sitt fravær.
At dyrevelferdsmeldingen ikke inneholder vesentlig bedring for dyrene er ingen overraskelse, og svarer til de lave forventningene NOAH har hatt til tidenes mest dyrefiendtlige regjering.
De svikter dyrene igjen, slik de har gjort kontinuerlig i tre år.
Fortsatt skal kalver tas fra moren, kuer stå lenket til bås frem til 2034, griser lever i trange betongbinger og kalkuner lider i intensiv produksjon.
De få tiltakene som fremstår som reelle i meldingen, er i stor grad allerede bestemt tidligere, eller har lange overgangstider.
Her er det stort sett ingen tiltak som koster penger – næringenes profitt er satt foran kunnskap om dyrevelferd.
Regjeringen sier de vil utrede arealregler for småfe, forby isolasjon av kalver over to uker, fase ut fiksering av purker som føder i løpet av ti år, innføre påbud om vinduer i nybygg for kylling og utfasing av høner i bur.
Dette er isolert sett bra tiltak, men uten datofastsettelse, eller med lange overgangstider, vil selv disse tiltakene være usikre.
Meldingen varsler ingen konkrete grep når det kommer til de alvorlige problemene for griser i trange binger, avliving av slaktedyr med kvelende CO2-gass eller kyllinger som vokser så fort at de får smerter og sykdom.
At ministeren som har ledet arbeidet med dyrevelferdsmeldingen har økonomiske interesser i industrielt dyrehold lyser igjennom. Her er det stort sett ingen tiltak som koster penger – næringenes profitt er satt foran kunnskap om dyrevelferd.
Det er talende at tiltak i stor grad skal «utredes» i fremtiden – det er rett og slett en trenering.
De tusenvis av dyr som lever i dyrehager og sirkus, eller brukes i sport og konkurranser, blir i stor grad oversett i meldingen.
Når det gjelder familiedyr, er tiltak som krav til registrering av hunder og forskrift om avl allerede bestemt for flere år siden. Men det er ingen tiltak for hjemløse katter eller for å sikre katter bedre rettsvern. Forbud mot reptilhold er også et reelt tiltak som NOAH støtter – men heller ikke her er det satt noen tidslinje.
De tusenvis av dyr som lever i dyrehager og sirkus, eller brukes i sport og konkurranser, blir i stor grad oversett i meldingen. Det eneste tiltaket som nevnes er forbud mot oppstalling av hest på spiltau i nye staller.
Men dyr i sport, konkurranser og dyrehager har en rekke omfattende velferdsproblemer, og det er skammelig at det ikke gjøres flere tiltak for dem.
Å innføre en grense for dødelighet av oppdrettsfisk er noe som burde ha vært en selvfølge for lenge siden.
Innenfor fiskeoppdrett er tiltakene heller ikke konkrete. Å innføre en grense for dødelighet av oppdrettsfisk er noe som burde ha vært en selvfølge for lenge siden.
Men når det ikke ledsages av konkrete krav, som for eksempel at dødelighet over fem prosent anses som et lovbrudd, er det mindre verdt.
Det samme gjelder omtalen av rensefisk. Til tross for at flere aktører ønsker et forbud, vil regjeringen bare utrede.
Den nye dyrevelferdsmeldingen bringer ikke mye nytt. Det er talende at de økonomiske konsekvensene av tiltakene anses som små. Det er fordi tiltakene i seg selv er alt for lite betydningsfulle.
Les også debatt: Velg julemat som gjør en forskjell
Les også debatt: Senterpartiet har en oppfatning av dyrs levekår i landbruket som ikke henger på greip
Les også reportasje: Tove og Johan slipper grisene fri (+)
Les også reportasje: De stopper kamphunder, dyr fra valpefabrikker og falske hundepass på grensa (+)