
Det var garantert noen som ikke kom på årets julebord. Årsaken trenger ikke å være at man har vaska gølv og børi ved og pynta tre, men at man rett og slett trenger å kvile og puste på ei stund.
Det er liksom ikke helt akseptert å takke nei til julebordet fordi man ikke liker kolleger som blir berusa og fulle. Da byr førjulstiden «heldigvis» på et hav av små unnskyldninger og bortforklaringer.
For når Pepsi Max eller Farris er det man har i glasset idet man piner seg gjennom noen timers studie av den snikende alkoholeffekten – og når sjefen selv tar en stille sorti etter å ha levert talen og tatt en siste skål før desserten er servert – da er det faktisk ikke så underlig at over 300.000 dropper julebordet med jobben.
Når vi skal samles til julebord er forventningene og erfaringene like mange som antall ansatte.
Julebordet er i forandring. Vi fokuserer mer på aktiviteter, maten og hygge, enn alkoholen og antall drikkebonger. Noen tradisjoner beholdes, andre er utdaterte. Når vi skal samles er likevel forventningene og erfaringene like mange som antall ansatte.
Det finnes ledere som er usikre på sin egen deltakelse på julebordet, som synes det er vanskelig å ta upopulære avgjørelser og gjør noen enkle strutseøvelser når ryktene fra julebordet havner som fakta i innboksen.
I disse dager sitter også noen festkomiteer igjen med bunnskrapte festbudsjetter, men har likevel feilet på målsettingen om å samle alle ansatte til en hyggelig og velfortjent avslutning av året.
Det er ikke sikkert at det er på julebordet med jobben man imponerer mest når man avslører sine partytriks.
Når Akan kompetansesenter i sin julekampanje sendte en sixpack alkoholfri øl sammen med aktuell statistikk om alkoholbruk på arbeidsplassen til 250 ledere, var det ikke bare for gøy.
Det var også med mål om å trigge til samtale og starte refleksjon og ettertanke rundt hvordan man skal ha det på jobbfesten. For festkulturen på arbeidsplassen betyr noe, og kan være viktig for tilhørighet og følelsen av fellesskap.
Vi mener de gode relasjonene, samholdet og festlige felles minner er en nøkkel til de positive tallene på den tredelte bunnlinja. Derfor er våre råd klokkeklare og enkle å ta med seg inn i et nytt år og neste julebordsesong:
- Snakk sammen om hvordan dere vil ha det på jobbfesten.
- Gjør det enkelt å ta valg: Tilby spennende alkoholfrie alternativer.
- Ikke spør hvorfor noen ikke drikker.
- Si ifra til noen hvis det skjer noe ubehagelig.
- Kjenn ditt publikum og tilpass ditt budskap.
For mange er det en vesentlig forskjell på å være på fest blant venner og å være blant kolleger, kunder og samarbeidspartnere.
Det er ikke sikkert at det er på julebordet med jobben man imponerer mest når man avslører sine partytriks – eller synger høyere enn Staysman på strofen: «Jeg håper han kommer nedi pipa mi, for jeg har tatt på meg no’ lingerie, og det vet jeg at jeg blir sexy i, og sexy jenter det gjør nissen blid».
Les også: Vedum advarer mot Frp: – Vinmonopolet kan forsvinne
Prøv deg på quiz: Her er årets 120 julenøtter (+)
Les også: Perfekt lutefisk til jul? Her er ekspertens råd (+)
Les også reportasje: Femstjerners julefeiring: – Ligger ekstremt mye arbeid bak (+)
Les også kultur: Dette er de beste filmene i 2024 (+)