Ambisjonene for norsk frukt og grønt er høye. Veldig høye.
Man ser for seg at markedet for frukt og grønt skal øke med 75 % og at andelen norskproduserte varer skal øke med 50 %, ifølge rapporten «Grøntsektoren mot 2035» (Landbruksdirektoratet, 2020).
Basert på forholdsvis enkel prosentregning innebærer dette at produksjonen og forbruket av norsk frukt og grønt skal øke med omtrent 150 %.
For å få til det må preferansen for norsk frukt og grønt forsterkes betraktelig. Folk flest må få lyst til å kjøpe mer frukt og grønt og de må ønske å velge norskproduserte varer. Det sier seg selv.
Men hva gjør dagligvarekjedene? Alle tre. Og begge grossistene deres?
Jo, de later som om nesten alt de selger er så godt som norsk – uansett hvor det kommer fra. I tillegg krever de at norske produsenter må matche det til enhver tid billigste alternativet de har fra Europa eller Afrika.
Dagligvarekjedene ønsker ikke å bidra til å skape merverdi for norsk frukt og grønt. Punktum.
De er ikke villige til å betale mer for norske tomater enn for tomater fra Spania eller Marokko – for å kalle en spade en spade.
De later heller som om sistnevnte er akkurat den samme varen som den som er produsert på Jæren, i Trøndelag eller et annet sted i vårt langstrakte land. Og så innkasserer de denne merverdien selv.
De ønsker ikke å bidra til å skape merverdi for norsk frukt og grønt. Punktum.
Økte tilskudd til produsentene vil gå rett i lommene til norske dagligvarekjeder.
Den viktigste forutsetningen for å skape merverdi er et ønske om å skape merverdi. Det er fraværende hos norske dagligvarekjeder.
Og da vil ingenting skje. Ingen verdens ting.
Uten en forpliktelse fra dagligvarekjedene til å satse og skape merverdier, er det ikke mulig å øke produksjonen og forbruket av norsk frukt og grønt.
Det vil nemlig kreve investeringer med lang horisont og nedbetalingstid. Og hvem vil våge det, hvis de når som helst kan byttes ut med noe som er litt billigere? I innkjøp, vel å merke.
Da er dette bare tomme ord. Og de har vi nok av.
Norske politikere tror kanskje at ambisjonen om å øke norsk produksjon og selvforsyning av frukt og grønt kan løses med økte tilskudd til norske produsenter. Det vil ikke skje.
Disse pengene vil gå rett i lommene på de som i dag bestemmer hvem som skal produsere hva, når, hvor, hvor mye og hvordan. Norske dagligvarekjeder, altså.
Å tro noe annet er ikke bare naivt. Det er uhyre lite gjennomtenkt.
Les også kommentar: Ytre høyre er blitt kuprompens frontkjempere
Les også kommentar: Den luftveissykdommen må du lenger ut på landet med
Les også debatt: Vi kvinner putter heller ei pottit oppi dåsa enn å kontakte fastlegen
Les også kommentar: Denne mannen må stoppes nå (+)