Debatt

Regjeringen bremser boligbygging i Oslo

Småhusplanen står nå bom stille i regjeringen. Hva venter de på?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Anna Dåsnes, Oslo Venstre

Nesten 90.000 Oslo-borgere har levd i en uavklart situasjon i over tre år. Småhusplanen står nå bom stille i regjeringen. Hva venter de på? Vi behøver sårt flere boliger i Oslo, nå må regjeringen ta en avgjørelse.

Det har tidligere vært store konflikter i småhusområdene i Oslo. Gamle eneboliger og store trær ble jevnet med jorden til fordel for høyere og tettere nybygg i boligområdene. For tre år siden begynte vi lokalpolitikere å arbeide med en ny og strengere småhusplan for å verne kultur- og naturverdiene som ligger i områder over hele byen.

Arve Juritzen

I fjor høst vedtok bystyret småhusplanen, men den er fortsatt ikke rettskraftig. Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) fremmet innsigelse til småhusplanen. De ønsker en grundigere faglig utredning av faren for flom og skred i området. Oslo kommune og NVE holdt meklingsmøte hos Statsforvalteren i november for å finne en løsning. Det fant de ikke.

Dermed står Oslo på gangen og venter på svar fra regjeringen. Situasjonen er nå at 28.000 boliger og opp mot 90.000 Oslo-beboere ikke vet hva de får lov til å gjøre med eiendommene sine.

Denne situasjonen har vært uavklart for innbyggerne våre lenge, og det ser ikke ut til at regjeringen har noen hast med å avgjøre saken. Dette hadde folk stått i over lang tid da departementet tok over saksbehandlingen. Da burde man hatt nok respekt for innbyggerne til å prioritere å komme med en rask avklaring.

Situasjonen er nå at 28.000 boliger og opp mot 90.000 Oslo-beboere ikke vet hva de får lov til å gjøre med eiendommene sine.

I februar i år krevde byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H) at kommunalminister Erling Sande (Sp) skulle skjære gjennom. «Saken har høy prioritet», svarte statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp). Ingenting skjedde.

Dagsavisen mener: Regjeringen skviser Oslo (+)

Regjeringen har nå brukt et halvt år på å gjøre ingenting. Hvor står saken? Når får Oslos innbyggere en avklaring? Når kan vi igjen begynne å regulere nye boliger i småhusområdene?

Regjeringen tar ikke Oslo på alvor. Den må gi oss et svar nå!

Les også: Ikke pris oss ut av Oslo

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt