Debatt

Vi trenger klare regler for russefeiringen

De siste årene har russetiden utviklet seg til å bli en tid med omfattende utestenging og kjøpepress.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi trenger en mer inkluderende russetid, med mindre kjøpepress og en feiring som ikke går utover utdanningen. Den er tross alt grunnen til at elevene går på videregående. Derfor vil Ap/Sp-regjeringen nå flytte russetiden til etter eksamen.

De unge fortjener en feiring etter 13 års skolegang, men de siste årene har russetiden utviklet seg til å bli en dyr, kommersiell og omfattende periode – som for mange starter med planlegging og grupperinger allerede på ungdomsskolen. Da er det ikke lenger snakk om en avslutningsfest, men et sosialt konsept som har gått helt ut av dimensjoner.

Elise Waagen

Utestenging og kjøpepress preger manges russetid. Noen kommersielle aktører opererer på kanten av loven, og tjener store penger på klær, arrangementer, russebusser og konsepter.

En undersøkelse utført på vegne av Blåkors våren 2023, viser at hele én av fire unge mellom 16 og 19 år opplever, eller har opplevd, usikkerhet om hvorvidt de får bli med i russegruppe. 16 prosent sier de har opplevd å bli stående utenfor i russefeiringen, og en fjerdedel av ungdommene vet ikke hvordan de kan inkludere venner eller klassekamerater som står utenfor. Fire av ti opplever også et press på at man skal bruke mye penger på russeklær og annet utstyr.

Noen skoler, kommuner og fylker har tatt grep for en mer inkluderende russetid. De har flytta russetiden til etter eksamen og begrenset de kommersielle aktørenes innflytelse på elevene. Men det har manglet en nasjonal politisk vilje til å ta de store grepene. Inntil nå.

De aller fleste elever ønsker seg en mer inkluderende russefeiring, og en skole der de lærer mer og bedre.

Med Arbeiderpartiet i spissen skal vi sørge for å få på plass en felles løsning for hele landet. Vi trenger klare regler for russefeiringen, vi trenger at feiringen flyttes til etter eksamen, og at vi får slutt på utrygge og trafikkfarlige russebusser.

Les også: Jeg lar være å la skjegget mitt vokse ut

De aller fleste elever ønsker seg en mer inkluderende russefeiring, og en skole der de lærer mer og bedre. Arbeiderpartiet går nå i front for å ta grep for å gjøre russetiden så inkluderende, trygg og god som mulig.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt