Debatt

Har du noen tips, Ola Svenneby?

Krig og død som fredagsunderholdning er smakløst, vulgært og uakseptabelt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mens en av verdens største militærmakter bomber en innestengt sivilbefolkning i hjel, velger en av Norges mest fremstående ungdomspolitikere å bruke den grusomme situasjonen i Palestina som et såkalt humorinnslag på NRK i beste sendetid.

Unge Høyres leder Ola Svennebys forsøk på å bruke krigshandlinger til fredagsunderholdning i Nytt på Nytt fredag kveld er smakløst, vulgært og uakseptabelt.

Mens folk fortsatt er på flukt, «spøker» han med den planlagte tvangsflyttingen av over en million mennesker. De samme menneskene er uten strøm, vann, mat og medisiner. Resten av panelet er ivrige deltakere. Ingen protesterer. Fredagsunderholdningen er på plass.

Mens vi ser på TV, dør de.

Eddie Whyte.

Hvor fjerne er NRK og Unge Høyres leder fra virkeligheten som rår utenfor Norges grenser? Mens folk blir drept og barn sulter og tørster i hjel, velger statskanalen – i beste sendetid – å fronte dette som humor?

Samme dag som programmet (fredag) rapporterte FN at 1.300 israelere var døde og at 3.436 var såret. I Palestina – både i Gaza og på Vestbredden – var det 1.949 døde og 8.646 sårede.

Hvor fjerne er NRK og Unge Høyres leder fra virkeligheten som rår utenfor Norges grenser?

Svennebys innslag har skapt reaksjoner, og kommentarene hagler på sosiale medier. Flere har klaget inn saken for Kringkastingsrådet, mens andre allerede er i gang med å forsvare denne åpne umenneskeliggjøringen av folk på flukt.

Det handler om ytringsfrihet, kunstnerisk frihet, sier de. Satire og sarkasme på sitt beste kan også være en form for kritikk, sier de.

Til daglig jobber jeg med mangfold og inkludering og mye med ungdom. Noen av dem har familie i Palestina. De er bekymret. De er redde. De føler seg maktesløse. Noen føler seg sviktet – av den norske regjeringen.

Andre er rasende. De sjekker nyheter kontinuerlig. De venter på nyheter om familiemedlemmer – på om de fortsatt lever eller om de er døde.

Hvordan skal jeg forklare disse tenåringene at noen mener at dersom de skal integreres i Norge, må de lære seg å tåle «sarkasme» og «humor». Selv om skyteskivene er folk de er glade i, og som dør i flokk.

Kanskje NRK-ledelsen eller Ola Svenneby har noen tips?

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt