Debatt

Det må være flere på jobb bak murene

Ansatte skal ikke være nødt til å vente på nødetatene når innsatte trenger hjelp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi leser stadig om den alvorlige økonomiske situasjonen for norske fengsler, der bemanningskutt fører til livskritiske situasjoner for både innsatte og ansatte.

Det ble nylig skrevet om i media at ansatte i Sem fengsel ble truet med saks under et rømningsforsøk utenfor Tønsberg sykehus. I den forbindelse har fengselet uttrykt sin bekymring for nedbemanning og mulig reduksjon i nattbemanningen.

Kaja Øien Hultgren

Jussbuss deler bekymringene, og vi frykter særlig at slike kutt vil hindre betjenter fra å gi nødvendig oppfølging og hjelp til innsatte.

Kutt i nødvendig personell kan ha fatale konsekvenser. Tidligere i år ble det skrevet om et selvmordsforsøk i Ålesund fengsel, der betjentene faktisk ikke kunne gripe inn fordi de var for få på jobb. I stedet måtte de ringe nødetatene og vente på hjelp. Det er uutholdelig i akutte situasjoner der liv står i fare.

Mangel på fengselsbetjenter setter både ansatte og innsatte i fare. Jussbuss mener manglende bevilgninger til kriminalomsorgen fører til en uforsvarlig drift.

Nylig ble det også varslet om at Ullersmo ikke lenger tar imot besøk i helgene grunnet ressursmangel. Dette er ekstremt kritikkverdig. Kontakt med nærstående utenfor fengselet er avgjørende for den enkeltes forutsetninger for en vellykket rehabilitering.

I Dagbladet uttalte lederen for de innsattes kontaktutvalg i Ullersmo fengsel at for barn på skole, familie med lang reisevei og som er i arbeid, medfører dette i praksis besøksnekt.

Gjennom saksbehandlingen har Jussbuss fått bekreftet dette av flere innsatte.

De uttrykker bekymring og sorg. Mange forteller at barna ikke forstår hvorfor de ikke lenger kan besøke pappa i fengselet. De tror pappa ikke vil ha besøk.

Det kan ikke være sånn at liv kan stå i fare og at barn og foreldre mister kontakt kun fordi Kriminalomsorgen ikke har ressursene til å håndtere personalutfordringene. Bemanningen i norske fengsler må økes.

Mer fra: Debatt