Debatt

Senterpartiet – ekte «guttastemning»

Tørk av deg fliret, Vedum. Hvor er alle kvinnene på laget ditt?

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) får stående applaus fra nestleder Ola Borten Moe og resten av delegatene etter sin åpningstale til Senterpartiets landsstyremøte.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Parti­lederen selv og et par mannlige statsråder dominerer nyhetsbildet. Det til tross for at Sp har fire kvinnelige statsråder i den nye regjeringen.

To «harde», justisminister og landbruksminister, og to «myke», barne- og familieminister og utviklingsminister.

Det virker likevel lenge siden partiet hadde kvinnelige talspersoner som uttalte seg mer om politikk og mindre om å være kvinnelige politikere. Litt mindre lenge siden en avgått kvinnelig partileder mottok slibrige SMS-er fra mannlige, anonyme partimedlemmer på fest.

Er det en sammenheng der?

Sara Reitan Jacobsen, lektor.

Halvparten av befolkningen i landet er som kjent kvinner, men fortellingen om hvordan Sp skal ta Norge og distriktene inn i framtida, er som tatt ut av en husmorreklame fra 50-tallet. Er det rart at bygdas ressurssterke kvinner og menn søker seg til de store byene etter endt utdanning ?

Og synes egentlig strategene i partiet at det er et problem at de drar – for godt?

For hva kan egentlig Vedum & Co tilby unge ambisiøse mennesker, utover et mindre ambisiøst grønt skifte - og at alle skal ha råd til å «kjøre unga sine på trening»?

Statistikken om oppvekstvilkår for barn og unge utenfor de store byene er ikke oppløftende lesning, verken for ordførerkandidater, storbønder eller vanlige folk, med eller uten odel. Lavere skår på alt fra utdanning, sysselsetting, folkehelse og psykisk helse, samt høy forekomst av rus, mobbing, barnefattigdom, selvmord, seksuell trakassering, hverdagsrasisme, homohets og machokultur.

Det er en tid for alt, også for å dyrke utdaterte forestillinger om Norge og nasjonalstaten. I mellomtiden reiser kvinnene – til byene, til karrieremuligheter, tjenesteproduksjon, kulturliv og mangfold.

Tygg på den, Vedum, neste gang en medierådgiver foreslår nok et utspill om høye strømpriser, uttak av ulv, drivstoff og nasjonal selvbergingsevne.

Om få år vil «gutta-partiet» ha mer enn nok med å berge seg selv.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt