Debatt

Ti bud for en grønn og rettferdig omstilling

I 1971 ble de 10 oljebud vedtatt av Stortinget. Budene ga kjøreregler for utviklingen av lover og politikk i olje- og gassbransjen. Vi lanserer 10 bud for en grønn og rettferdig omstilling for 2021.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet av Sunniva H. EidsvollLars HaltbrekkenKari E. Kaski, Robert Kippe og Gunnell E. Sandanger, alle medlemmer av Sosialistisk Venstreparti

1. En rettferdig skattereform

Klimagasskutt krever investeringer. Det må gjennomføres en rettferdig skattereform med økt skatt på arv, formue, utbytte og eiendom og lavere skatt på vanlige og lave arbeidsinntekter.

2. Stans tildelingen av nye letelisenser på sokkelen

Nye tillatelser til utvinning av olje og gass skal ikke gis, og leterefusjonsordningen må avvikles.

3. En aktiv og forutsigbar næringspolitikk

Staten må aktivt bidra til å vri kompetanse og investeringer fra oljen og over til nye arbeidsplasser.

4. Vern om verdifull natur

Tap av naturmangfold må stanses, på land og i havet. Det må innføres strenge reguleringer for arealinngrep og gjøre det mer attraktivt å utnytte allerede utbygde områder.

5. Elektrifisering innen 2040

Halvparten av energibruken i Norge kommer fra fossil energi. Dette forbruket må bli utslippsfritt. Energisparing og -effektivisering kan sikre at kostnadene og arealinngrepene ved produksjon av fornybar energi minimeres.

6. Forhindre og kontrollere forurensning

Utslipp av miljøgifter og plastpartikler ved produksjon må reguleres og stanses.

7. Grønne offentlige innkjøp

Det offentlige handler for over 500 milliarder i året. Strengere klimakrav i innkjøpene kan gi betydelige klimakutt.

8. Sirkulærøkonomi

Sirkulærøkonomi vil bidra til lengre levetid på produkter, resirkulering og mindre avfall.

9. Klimabudsjett

Mange kommuner har det, men nasjonalbudsjettet har det ikke. Et årlig, bindende klimabudsjett må etableres som nasjonalt overordnet styringsverktøy.

10. Sterkere rett til fast jobb og kompetansereform

Det må gjennomføres en bred kompetansereform som sikrer arbeidstakere anledning til å ta etter- og videreutdanning. Trepartssamarbeidet må styrkes, samtidig som det tas hensyn til nye næringer.

Mer fra: Debatt