Debatt

Det handler ikke om hva jeg sa, men om hvem som sa det

Jeg forventer at alle bidrar i dugnaden på like vilkår. Det er ikke hets.

Gardermoen, NORGE 20201017. 
Jon Engen-Helgheim, stortingsrepresentant og Innvandringspolitisk talsperson på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.
Foto: Berit Roald / NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjære Bjørn Norman,

Det er helt riktig: Det kan være mange, sammensatte grunner til hvorfor innvandrerbefolkningen er overrepresentert på smittestatistikken. Jeg har heller aldri påstått noe annet.

 Les innlegget Helgheim svarer på her: «Nei, innvandrere har ikke skylda, Frp»

Problemet er at man i møte med det faktum at innvandrere er overrepresentert på smittestatistikken velger å avfeie problemet, nettopp under henvisning til «at det kan være mange grunner til at det er sånn». En slik tilnærming bidrar i alle fall ikke til det som er vårt felles mål: Slå ned smitten, og ta livene våre og hverdagen tilbake.

Vi må slutte å møte innvandrerbefolkningen med lavere forventninger enn vi har til alle andre. Å stille de samme forventninger til hele befolkningen er verken hets eller stigmatisering.

Det er likebehandling.

Jeg forventer derfor at også innvandrerbefolkningen lytter til rådene fra helsemyndighetene. Det skjer nemlig noe med sårbarheten i et samfunn når samholdet ved en krise forsvinner. Da hjelper ikke hvor mye en annen del av befolkningen ofrer og forsaker, dersom en del av befolkningen i mindre grad bryr seg om å etterleve anbefalingene, eller i det hele tatt ikke forstår språket.

Også representanter fra innvandrermiljøene har uttalt at de er bekymret for at holdninger er én av årsakene til høy smitte blant innvandrere. Fredag sa lederen for SEEMA –Senter for Mangfoldsledelse, til NRK at hun var mer bekymret for blant annet innstilling og holdninger, enn for at informasjonen ikke når frem.

For all del: Mange velger å mistolke mine uttalelser, og kjefte på meg.

Les også: Solberg vil ha slutt på smittehets mot innvandrere

Det har Erna også gjort. Mine uttalelser er ifølge henne farlig og stigmatiserende. Et par timer senere var hun selv ute og kjeftet på ungdommen for at smitten var for høy i denne gruppen. Da var det tydeligvis verken farlig eller stigmatiserende. Det henger ikke på greip, og det viser at problemet ikke handler ikke om hva jeg sa, men om hvem som sa det.

Innvandrerbefolkningen tåler like godt som tenåringer å få høre at vi må skjerpe oss en gang i blant. Nettopp det er mitt poeng: Vi må møte alle mennesker med de samme krav og forventninger. Vi må slutte å stille lavere krav til innvandrere enn til øvrig befolkning. Vi må slutte med doble standarder. At noen mener at en slik tilnærming er det samme som hets og stigmatisering, henger for øvrig heller ikke på greip.