Debatt

Noen du kjenner er #ogsåpasient

Mange fysiske og psykiske lidelser synes ikke utenpå kroppen.

Ingen av oss er vaksinerte mot å få en usynlig sykdom, skriver Kine Albrigtsen. Foto: iStock
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mange av de du møter på butikken, snakker med i lunsjen på jobb eller på foreldremøte - har en usynlig sykdom. Veldig få psykiatriske pasienter går i sykehusklær, stjeler og rømmer, som noen trodde da en kiropraktor i uniform ble omtalt som «mentalpasient på rømmen».

Livet med en usynlig sykdom kan se helt vanlig ut når man ikke er i pasientrollen.

Fysiske lidelser som skjelett- og muskelplager, betennelsestilstander, kronisk migrene og ME synes ikke utenpå kroppen. Ei heller gjør depresjon, angst eller spiseforstyrrelser. Derfor lanserer jeg nå kampanjen #ogsåpasient for å vise frem flere nyanser av en hverdag som usynlig syk.

Mange som lever et normalt liv er også pasienter uten at du vet det. Kanskje de skammer seg? Den gjengse pasient kan smile, gå på jobb og være pent kledd, men bruker ofte energi på å ta seg sammen.

De kan også være sengeliggende, utmattet og sykmeldte. Det er mange måter å være syk på, noe det bør være rom for i vennegjengen, på jobb og på internett. En dag kan du få en diagnose du ikke har bedt om som krever at du trenger hjelp fra helsevesenet.

Da er du #ogsåpasient.

Ingen av oss er vaksinerte mot å få en usynlig sykdom. Derfor håper jeg at vi kan snakke mer om at vi har ulike roller i løpet av livet vi også kan veksle mellom. Dersom du får en fysisk eller psykisk sykdom ønsker jeg at samfunnet kan være åpent nok til at du kan oppsøke hjelp og bli en pasient uten å oppleve stigma og fordommer.

De som er på venterom, i sykehussenger eller innenfor låste dører er ofte mesteparten av tiden ute i samfunnet og lever mer eller mindre normale liv. Jeg ønsker at vi skal kunne vise frem begge deler. Ikke bare ved å poste smilende selfier på gode dager, men ved å vise at de som strever er hele mennesker med mange roller i løpet av et liv.

Jeg er #ogsåpasient. Er du? Bruk hashtaggen og knus myter om å leve med sykdom!

Mer fra: Debatt