Debatt

Vi skal aldri akseptere rasisme

Black lives matter er konkret politikk, ikke bare en bevegelse.

Black lives matter-bevegelsen fikk økt oppmerksomhet etter drapet på George Floyd i USA i mai. Her estøttedemonstrasjonen «We     can’t breathe– rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget i juni. Foto: Vidar Ruud/NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Snart nærmer det seg AUFs landsmøte. Landsmøtet til AUF er en viktig politisk arena i Norge og mye av det vi vedtar former fremtiden vår. Jeg har hatt gratis skolebøker på skolen, fordi AUFs landsmøte tidligere vedtok det.

AUF har også tidligere gått i front for at FN skulle vaksinere verdens barn, og etter det landsmøteforslaget har millioner av barn verden over blitt vaksinerte.

Når Høyre-regjeringa går inn for å videreføre millionstøtten til Human Rights Service er det helt tydelig at de ikke ser problemet. Jeg har skrevet om Human Rights Service før og jeg håpet at jeg aldri trengte å gjøre det igjen.

Les også: AUF-strid om når oljenæringen skal være historie i Norge

AUF i Oslo har sendt inn et forslag og konkret politikk på Arbeiderpartiets rolle i «Black lives matter»-bevegelsen i Norge. AUF og den sosialdemokratiske bevegelsen er tuftet på ideen om at alle mennesker er like mye verdt og har rett til de samme mulighetene. Vi skal aldri akseptere rasisme. Vår politikk må derfor legge til rette for å bekjempe rasisme og fordommer.

Ikke-minoriteter må aldri ta sin frihet for gitt. Når man tar sin frihet for gitt kan man aldri sette seg i den vanskelige situasjonen minoritetsmennesker står overfor. Det er synd at vi må definere dette som politikk, når det kun burde være en grunnleggende rett til frihet uansett hvem du er eller hvilken hudfarge du har. For noen er dette politikk, mens realiteten er at for noen handler dette om deres kropp.

I Norge har politiet fått kritikk for å forskjellsbehandle minoriteter. Mange opplever å bli stoppet av politiet uten å forstå hvorfor, og minoritetsungdom stoppes ofte og sjekkes av politiet. Et tiltak for å forhindre at politiet ikke stopper folk på bakgrunn av fordommer eller rasisme er en kvitteringsordning.

Les også: SV vil ha statlig legemiddelselskap

Denne ordningen vil ta utgangspunkt i at politiet må registrere hvem de stopper, hvor og hva slags kontroll det er. Et slikt system vil bidra til at politiet blir bevisst på etnisk profilering. Kvitteringen for kontrollen vil også kunne brukes for at en kan ha et bevis på at man har blitt utsatt for diskriminering av politiet.

I tillegg opplever de med minoritetsbakgrunn hets og trakassering som er rasistisk motivert. Dette skjer i alle arenaer, men er særlig tydelig på nett. Det bør innføres en lov som ansvarliggjør formidlere av netthets. Ved å tillate hatefulle ytringer medvirker man til trakassering. Ikke minst går vi inn for å styrke undervisningen om netthets både på grunnskolen og videregående og samtidig øke støtten til antirasistiske organisasjoner.

Jeg skal holde innlegg etter at Jonas har talt. Jeg kan ikke vente med å stille tydelige krav til vår neste statsminister. Det er viktig at Jonas og Arbeiderpartiet har mer fokus på antirasisme i tiden fremover.

Les også: Frp nekter å godta «snikinnføring av boligskatt»