Debatt

Å lokke flere asylsøkere ut i lidelse og nød, er ikke å hjelpe

Om vi henter asylsøkere fra Hellas, hjelper vi ikke flere mennesker.

Oslo 20200115. 
Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim snakker med pressen etter gruppemøtet til Frp i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Man skal kanskje ikke la seg overraske av hva Dagsavisen får seg til å skrive, men det hender at selv disse overgår seg selv i forvrengning. Politisk redaktør Lars West Johnsen skriver en kommentar om den marginale teaterstykket «Ways og seeing».

Les her: For mange er det selvsagt å strekke ut en hånd. For Helgheim er det like selvsagt å trekke den til seg 

Innlegget er i utgangspunktet like uinteressant som teaterstykket, men i innlegget gjør Johnsen alt han kan for å demonisere Frp og undertegnede.

Han skriver blant annet at det er normalt å strekke ut en hånd når Moria brenner, men at Frp trekker til seg hånda. Videre har han plukket ut deler av sitater fra Dagsnytt 18 for å skape et uriktig bilde av at Frp gir blaffen i hva som skjer med asylsøkerne i Moria og at vi ikke vil hjelpe.

FrP har nemlig aldri sagt at vi ikke skal hjelpe.

Undertegnede var uttalte i samme Dagsnytt 18-sending som Johnsen refererer fra, at det vi nå må gjøre er å gå kraftfullt inn med hjelpearbeid for å dekke grunnleggende behov for tusenvis av mennesker. Først dagen etter kom regjeringen på banen og mente vi måtte sende hjelpearbeidere.

Dessverre ville de sende alt for få.

Les også: Slik skal de 50 flyktningene hentes fra Hellas til Norge

Dagsavisen og et samlet pressekorps har nemlig bestemt seg for at det bare finnes en måte å hjelpe på, det er å hente noen hit. At dette åpenbart er den dårligste måten å hjelpe på, ønsker de helst ikke å snakke om.

Hadde Johnsen hatt litt mer kunnskap om situasjonen, så ville han kanskje kunnet skille seg ut fra de andre godhetsposørene og heller fokusert på tiltak som hjelper, i stedet for symbolhandlinger som gjør vondt verre.

Norge skal nemlig ta imot 3000 flyktninger i året.

Dette er et makstak, som også vil innebære eventuelle asylsøkere som blir hentet. Det vil si at dersom vi henter 50 asylsøkere, så blir det 50 færre kvoteflyktninger. Norge vil altså ikke ta imot et høyere antall uansett.

Kvoteflyktninger er blant de aller mest sårbare menneskene på jorden. Dette er de med aller størst behov for hjelp. Når vi har bestemt oss for å hjelpe et bestemt antall mennesker hvert år, bør vi velge de som har aller mest behov for det.

Selv om forholdene i Moria er svært dårlige og bildene gjør sterke inntrykk, så er det utvilsomt slik at kvoteflyktninger er i en langt dårligere situasjon. Men det er ingen journalister og fotografer der kvoteflyktningene er, de fokuserer utelukkende på Moria.

En flyktning er en person med et avklart beskyttelsesbehov.

En asylsøker er en person som på egenhånd har reist til et annet land og søkt om beskyttelse. En asylsøker kan bli flyktning etter at søknaden er behandlet, men selv om asylsøkeren skulle få opphold, vil vedkommende svært ofte ikke være like hjelpetrengende som en kvoteflyktning.

Ofte får de opphold av humanitære årsaker og da er de per definisjon fortsatt ikke flyktninger. Hovedmotivasjonen til mange asylsøkere er å få opphold og sende penger til hjemlandet, og også i en del tilfeller prøve å få familien etter.

Alle i Morialeiren er definert som asylsøkere, ikke flyktninger.

Kommentar: «Å hjelpe flyktninger i Moria er ikke en eventyrdrøm»

Alle har reist gjennom flere trygge land for å komme til Hellas. Den største gruppen er menn fra Afghanistan, hvor det er vanlig at familier sender ut unge menn for å få opphold. Reisene må asylsøkerne kjøpe av menneskesmuglere og disse er dyre.

Om vi henter asylsøkere fra Hellas, så hjelper vi altså ikke flere mennesker. Vi bare bytter ut noen av de som har et desperat behov for hjelp, med asylsøkere som har et uavklart og tvilsomt behov.

Kvoteflyktninger har gjerne levd i flere år under grusomme forhold, i påvente av hjelp.

Asylsøkere er ikke del av noe organisert opplegg og vil snike seg foran i køen, før kvoteflyktninger som har ventet lenge, når de får opphold.

At det faktisk er fullt mulig å få opphold i Europa som asylsøker, uten spesielt god grunn, gjør også at veldig mange prøver. Derfor vil det aldri hjelpe å hente asylsøkere på denne måten. Jo flere vi henter, jo flere nye vil komme. Norge og Europa har hentet massevis av asylsøkere fra Hellas tidligere, resultatet ble at enda flere kom og situasjonen ble verre.

Nå har europeiske land startet en ny runde med henting av asylsøkere.

Alle vil hente de mest sårbare fra Moria, men så langt har det vært en overvekt av afghanske menn som blir hentet. Dette er personer som normalt sett ikke oppfyller kravene til å få beskyttelse i Norge.

Å ta hjelpen fra noen som trenger det, for å gi det til personer som har reist fra trygge land for å skaffe seg opphold i Europa, er ikke å Hjelpe. Å lokke flere ut på en livsfarlig reise, er ikke å hjelpe. Å si at Frp ikke vil hjelpe fordi vi er imot dette, er ikke redelig.