Debatt

Regjeringen har satt likestillingen i revers

Vi trenger tiltak, ikke tomme ord

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjære Abid Raja. Nå er det på tide at du skjerper deg.

I NRK skriver du, sammen med ministrene med ansvar for likestilling i Finland, Sverige og Danmark og statsministeren i Island, om likestilling i krisetid og at vi i Norden har samarbeidet og alltid sett på likestilling som en viktig verdi.

Det er bra med samarbeid og fint om vi kan ta inspirasjon fra resten av Norden. Men hva er egentlig ditt bidrag, Abid?

Hvilke konkrete tiltak har du kommet med for å sikre at likestillingen ikke går flere hakk bakover?

For det første: Du snakker om likestilling i krisetid. Men er du fornøyd med hvordan det sto til med likestillingen før koronakrisen?

Les også: «I stedet for å gjøre fremskritt, rykker jenter bakover i køen»

Regjeringen, som du er en del av, har for alvor satt likestillingen i revers ved å kutte i pappapermen, øke kontantstøtten og heve prisen i barnehagene som gjør det vanskeligere for kvinner å komme inn i arbeidsmarkedet.

Ved å innskrenke abortloven og foreslå en reservasjonsrett tar dere makt over kvinners egen kropp.

Med andre ord: Vi hadde ikke et godt utgangspunkt før pandemien. Arbeiderpartiet gikk mot alle disse forslagene. For oss er det viktig å jobbe for mer likestilling – ikke mindre, Abid.

Les også: Frp-Amundsen vil stemme mot eget parti: – Det handler også om at radikal feminisme slår gjennom

Koronakrisen rammer kvinner hardest økonomisk. For ja, kvinner har et dårligere utgangspunkt ved arbeidsløshet. Men takket være din regjering har kvinner også et dårligere utgangspunkt i arbeidslivet.

I tillegg til at kvinner er grovt underrepresentert i styrer og toppstillinger, så tjener vi ikke engang like mye som menn. Abid, hvorfor er det fortsatt slik at kvinner kun tjener 87 prosent av det menn tjener? Arbeiderpartiet mener at likt arbeid skal gi lik lønn, og vi vil derfor innføre en likelønnspott.

Når kommer regjeringa på banen?

Sykepleierne som har stått i frontlinjen mot korona, de vi klappet for på balkongene våre, synes du ikke de fortjener mer enn klapping, Abid? Vi mener nemlig de fortjener en lønn å leve av og mindre midlertidighet.

Heldigvis går ikke alt i feil retning. For midt under pandemien fikk Arbeiderpartiet gjennom tiårets likestillingsfremskritt i Norge! Takket være opposisjonen med Tuva Moflag og Arbeiderpartiet i spissen fikk vi endret bioteknologiloven.

Les også: Eggdonasjon: «Bekymra for at dette kan gjøre veien mot surrogati kortere»

Er det ikke bra, Abid? Bare synd du og regjeringen din stemte mot.

Vi gleder oss til å få Arbeiderpartiet i regjering i 2021. Fordi for oss er ikke likestillingskampen noe vi bare snakker om: vi finner konkrete tiltak og handler. Hver eneste dag. Der kan du lære noe, Abid Raja!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Debatt