Debatt

Barna i Moria får ikke sove

Samtidig som Høyre jubler for at Norge får plass i sikkerhetsrådet foreslår et utvalg å bryte våre forpliktelser til FN.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Barna i Moria får ikke sove. De har mareritt. Barna drømmer at de drukner. Jeg får heller ikke sove. Jeg er utålmodig og forbanna over manglende respekt.

I 1990 var 10 chilenske og kurdiske barn fra Mottaksbarnehage 2 i Trondheim på besøk på Stortinget. Vi var ventet. Vi møtte flere regjeringsmedlemmer som tok seg tid å hilse og ønsket oss velkommen. Etter omvisningen danset barna kurdisk dans på Eidsvolls plass.

Det var glede. Gro Harlem Brundtland tok barna i hånda ved et møte noen dager senere. Hun brydde seg.

Les også: – Ingen unnskyldning at vi ikke kan hjelpe alle

Ressursgruppa «Evakuer barna fra Moria» hadde en sterk, stille markering på samme plass 30 år etter. Det ble ingen dans med musikk denne gangen, men en slags stille dans med 6007 sko uten barn. Det var sorgfullt.

En markering for de mest sårbare barna i Europa som fremdeles er fanget i flyktningleiren i Moria under uverdige og farlige forhold.

Er det slik vi ønsker at barn skal ha det i vårt elskede ferieland Hellas?

Norge er blant landene i verden som utad er mest opptatt av å ivareta og beskytte menneskerettighetene. Sammenlignet med mange andre land er menneskerettighetssituasjonen i landet god.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Likevel mener FN det blir begått brudd på menneskerettighetene i Norge også. Det hjelper lite at det fins lover og regler hvis de ikke blir fulgt. Svart på hvitt står det i FNs verdenserklæring for menneskerettigheters artikkel 14: «Enhver har rett til i andre land å søke og ta imot beskyttelse mot forfølgelse.»

Norges tilslutning til FN innebærer at vi har forpliktelse til å gi beskyttelse til de svake som trenger det aller mest. Det kan se ut som Statsministeren og hennes partifeller mener at FNs artikkel 14 ikke lenger gjelder for Norge.

Ideen om å inngå avtale med tredjeland er helt uforståelig for mange av oss.

Det samme gjelder for Barnekonvensjonen, hvor det står i klar tekst at alle barn i verden har rett på et godt liv. Høyre undergraver respekten for FNs flyktningkonvensjon og Verdenserklæringen om menneskerettigheter som Norge har tilsluttet seg til.

Samtidig som Høyre jubler for at Norge får plass i FNs sikkerhetsråd foreslår et utvalg i Høyre å bryte våre forpliktelser til FN.

Kravet om evakuering fra Moria har bred støtte i befolkningen. Hele 123 kommuner står klare til å ta mot flyktningene, med unntak av FrP. Tidligere statsråder, biskoper, internasjonale jurister, fagfolk og fagforeninger krever handling. Vi er mange i Norge som ønsker å dele av vår overflod til mennesker i nød.

Les også: (+) Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne

Akkurat nå gjelder det Barna i Moria.

Vi har gode erfaringer og kompetanse med mottak av flyktninger. Vi vet fra tidligere at det er engasjement i befolkningen for å bidra som frivillige for å få folk på flukt til å føle seg velkommen. Den frivillige arbeidsinnsatsen, dugnaden, har røtter tilbake i forrige århundre, da det var en gjensidig forpliktelse.

«Stortingsrepresentantene er valgt av folket har et felles ansvar for å bevare og styrke folks tillit til Stortinget og å ivareta Stortingets omdømme og kvalitet.» Sitatet er fra regjeringen.no.

Akkurat nå styrker ikke Erna Solberg og hennes partifeller folks tillit.

Heller ikke omdømme og kvalitet av behandlingen av flyktningene i Moria er noe å skryte av. Det står til stryk. Det er på tide å ta andre briller på. Lytt og ta barneperspektivet til lille Saya fem år som aldri smiler lengre, eller Nadia ti år som ikke vil leve lenger fordi hun alltid er redd.

Jeg spør bare om respekt! Det haster! Vær et medmenneske! «Evakuer barna fra Moria nå!»

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Debatt